Regenwoud verloor meer dan tien keer oppervlakte van België sinds 2004: ook ons land treft schuld

Regenwoud verloor meer dan tien keer oppervlakte van België sinds 2004: ook ons land treft schuld

Veertien keer de oppervlakte van ons land: dat is hoeveel regenwoud er volgens WWF sinds 2004 al tegen de vlakte ging. Omgerekend zijn dat - in klassieke termen - zo'n 110 miljoen kleine voetbalvelden. De berekeningen gebeurden op basis van satellietbeelden gemaakt tussen 2004 en 2017 in 24 "ontbossingsfronten", aldus WWF. De grootste vernietiging vond plaats in het Amazoneregenwoud in Brazilië, Colombia, Peru, Venezuela en Guyana, waar 18,2 miljoen hectare verdween. Maar ook in Borneo, Paraguay, Argentinië, Madagaskar en Sumatra verdween regenwoud.

Vaak worden de bossen gerooid voor de productie van soja, cacao of andere landbouwproducten. Andere belangrijke factoren zijn de ontwikkeling van infrastructuur, mijnbouwactiviteiten en landspeculatie.

Ons land is deel van probleem

WWF benadrukt dat ook België op het vlak van ontbossing een grote voetafdruk heeft. Er is een landbouwareaal van 10,4 miljoen hectare nodig voor de import van zeven grondstoffen zoals sojabonen, cacao, rundvlees en leer, palmolie, koffie, rubber, hout en papier. Veertig procent van deze gebieden bevinden zich in landen met een hoog risico op ontbossing, zoals Brazilië, Ivoorkust, Argentinië, Indonesië en Maleisië.

AFP / E. Benavides. Boskap in Peru.

"Net als Europa moet België niet langer deel uitmaken van het probleem en zijn voetafdruk van ontbossing aanpakken. WWF roept de federale en regionale regeringen op om een sterke Europese wet tegen ontbossing te steunen", zegt Béatrice Wedeux van WWF-Belgium. De Europese Commissie had in haar biodiversiteitsstrategie beloofd om dit jaar een nieuwe wetgeving voor te stellen om de import van producten uit vernietiging van bossen of andere ecosystemen aan banden te leggen.

Meest gelezen
 1. stephanie-studer-KBehqzCvWuw-unsplash

  Dankzij deze truc laten fruitvliegjes je fruitschaal voortaan met rust

 2. christian-erfurt-sxQz2VfoFBE-unsplash

  Zes oorzaken (en oplossingen) van chronische vermoeidheid

 3. pexels-cottonbro-5712686

  Net op tijd voor Halloween : Wat is een « spookdrol » ?

 4. tingey-injury-law-firm-veNb0DDegzE-unsplash

  Man die ex-vrouw live op sociale media in brand steekt krijgt doodstraf

 5. sandi-benedicta-2KEo2FL1n9o-unsplash

  BIZAR. Deze Belgische specialiteit is volgens The Guardian dé kooktrend van de winter