Red Lions veroveren eerste wereldtitel na thriller tegen Nederland

Red Lions veroveren eerste wereldtitel na thriller tegen Nederland

Bij de rust stond het nog 0-0 in een gesloten duel. Nederland dreigde wel via enkele strafcorners, al bleef de uitvoering telkens ondermaats. In het vierde kwart kwamen er twee reuzenkansen voor de Red Lions, maar De Kerpel en Briels kwamen niet tot scoren en dus kwam het tot shoot-outs in Bhubaneswar.

Spanning troef in shoot-outs

Het werd een thriller van formaat want de Belgen maakten daarin een 0-2 achterstand ongedaan, via Van Aubel en Wegnez. De Sloover leek de winnende treffer te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens een voetfout. Even later trof Van Aubel opnieuw raak en bezorgde doelman Vanasch ons land de wereldtitel door de laatste Nederlandse poging uit zijn doel te houden.

Zaterdag plaatsten de Belgische hockeymannen zich voor de finale door Engeland (FIH 7) met 6-0 te verpletteren, goed voor de grootste zege in de geschiedenis in een halve finale op een WK. De Nederlanders toonden zich bescheidener dan de Belgen. Zij schakelden de Australische titelverdedigers (FIH 1) in een shoot-out met 4-3 uit. Na de reguliere speeltijd was het 2-2.

Historisch moment

Voor de Red Lions was de eerste WK-medaille meteen de gouden. Een vijfde plaats op het vorige WK, in 2014 in Den Haag, was het beste resultaat tot nog toe. Wel veroverde België al eens brons op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen en op het EK van 2007 in Manchester. Recenter was er zilver op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en op de Europese kampioenschappen van 2013 in Boom en 2017 in Amsterdam.

Het was ook een mooie revanche. Op het EK moesten de Belgen eind augustus 2017 in de finale met 4-2 de duimen leggen voor gastland Nederland, nadat ze bij de rust op een 0-2 voorsprong hadden gestaan. Zes dagen voordien hadden ze Nederland in de groepsfase nochtans nog een 5-0 oplawaai verkocht.

Oranje greep dan weer naast een derde wereldtitel. De vorige twee werden in 1973 en 1998 veroverd. Daarnaast verzamelden de Nederlandse hockeyers nu vier keer zilver (1978, 1994, 2014 en 2018) en twee keer brons (2002, 2010).

 

Meest gelezen
 1. nataliathumb

  Natalia deelt borstvoedingsfoto: «Zo mooi en zo echt!»

 2. 05-deliveroo-international-croquet-day-kroket

  Vandaag is het internationale krokettendag: Hier haal je de beste kroketten van het land

 3. FIzoaWdWYAILAHD

  HUH? Satelliet brengt wel heel bizarre vorm van exoplaneet in kaart

 4. lefteris-kallergis-_TLKIVSW6Do-unsplash

  HOTSPOT. Zes heerlijke vegan adresjes om je door Veganuary te loodsen

 5. belgaimage-178040020-full

  CORONAVIRUS. Vanaf 17 januari tweede kans voor wie boosterprik heeft gemist