Recordhouder Abdi: "2u05 is mogelijk in ideale omstandigheden"

Recordhouder Abdi: "2u05 is mogelijk in ideale omstandigheden"

Bashir Abdi (30) heeft vandaag in Brussel teruggeblikt op zijn straffe prestatie van zondag in de marathon van Londen. Met zijn chrono van 2 uur, 7 minuten en 3 seconden verbeterde hij het Belgisch record, dat op naam van Vincent Rousseau stond. Die liep 2u07:20 in 1995. "In ideale omstandigheden moet 2u05 mogelijk zijn. Eigenlijk stelt 2u07 in de huidige context niet veel voor", lachte Abdi. "Ik heb de druk proberen af te houden door te verklaren dat ik mikte op olympische kwalificatie en een verbetering van mijn persoonlijk record. Maar diep vanbinnen wilde ik dat Belgisch record verbeteren", verklaarde Abdi. "Zondag kwam ik na 40 kilometer de man met de hamer tegen. In de laatste twee kilometer heb ik echt veel tijd verloren. Er is nog veel ruimte voor verbetering. Ik heb de marathon van Koen Naert in Rotterdam van het begin tot het einde bekeken, en dan zie je hoe relaxed en ervaren hij is. Hij maakte geen fouten bij de drankposten, terwijl er op dat vlak bij mij nog veel werk is. Zo heb ik zondag bij de laatste drankpost mijn flesje laten vallen."

Abdi werd zevende in zijn tweede marathon ooit. "Maar eigenlijk beschouw ik Londen als mijn eerste marathon. In Rotterdam kwam ik vorig jaar vroeg ten val bij mijn debuut, dat was dus een marathon om snel te vergeten", zei de Gentenaar, die vorig jaar op het EK in Berlijn zilver veroverde op de 10.000 meter.

Eerder deze maand kwam Koen Naert in Rotterdam al in de buurt van het BR met een tijd van 2u07:39. "Wij inspireren elkaar enorm. Ik hoop met Koen op de Olympische Spelen iets mooi te laten zien. In aanloop naar Tokio zullen we waarschijnlijk samen trainen."

Abdi trad een jaar geleden toe tot het NN Running Team, een loopteam met 61 topatleten zoals kleppers Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele. "Het teamconcept sprak me erg aan, het is leuker wanneer je zware trainingen kan afwerken in groep. Ook de omkadering is een groot voordeel. Ik train vaak in Ethiopië, en dankzij het NN Running team geniet ik ook daar van een professionele begeleiding. Dat was voorheen niet het geval."

Zijn planning voor de rest van 2019 moet Abdi nog opstellen, na drie weken rust. De marathon zal hij in ieder geval niet lopen op het WK in Doha, voor de 10.000m houdt hij de deur op een kier.

bron: Belga