Reconstructie fatale studentendoop shockeert: "Na het overlijden probeerden ze alle sporen te wissen."

Twee jaar na de studentendoop die de Edegemse Sanda Dia (20) met de dood moest bekopen, verscheen een reconstructie van de bewuste nacht in Het Nieuwsblad en De Standaard. Chatgesprekken en verklaringen van betrokkenen tonen aan hoe de leden van studentenclub Reuzegom alle sporen van de fatale afloop hebben proberen te wissen.
door
Felien Hilde Dekorte
Leestijd 4 min.

"In een zelfgegraven put, uitgeput door onderkoeling en dehydratatie, van de wereld na sloten alcohol en visolie." Zo bracht de eerstejaarsstudent de laatste dertig uur van zijn doop door, aldus de reconstructie in de kranten van Het Mediahuis. Diezelfde navertelling onthult ook de manier waarop de leden van studentenvereniging Reuzegom handelden na het overlijden van de jongeman.

Van stoerdoenerij naar paniek

De eerste doopdag eindigt met een cantus: de drie schachten zijn "compleet van de wereld", schrijft het Nieuwsblad. Hun kater en nadorst mogen en kunnen ze doorheen de overnachting op kot niet stillen: de kranen zijn dichtgeplakt. Een van de betrokkenen merkt op dat Dia bij het ontwaken een wazige indruk geeft en niet reageert zoals de andere twee eerstejaars. Toch lijken de Reuzegommers zich van nog geen kwaad bewust. "Een oplapmiddel en weg", schrijft iemand in de chatgroep.

Die dag volgen er nog eetproeven en spenderen de schachten urenlang in een met koud water gevulde put. Tegen de avond gaan er toch enkele alarmbellen af bij de leden en wordt Dia uit de put gedragen. "Hij begon vreemde geluiden te maken. We hebben hem aan het vuur gelegd op een vuilniszak en hebben opnieuw zijn natte kleren uitgedaan en verwisseld voor droge kledij. We hebben hem ook wat water en Aquarius gegeven en vijf minuten in de auto gelegd, met de verwarming op", klinkt het nadien.

Rond 21 uur beslist iemand dat ze dringend naar het ziekenhuis moeten rijden. Onderweg naar het ziekenhuis van Malle telefoneert de leider van de studentenclub de noodcentrale. "Goedendag. Euhm. We hebben, euhm, euhm, een doop gehad. En euhm, we hadden een dril, en een van onze mensen die gedoopt werd, is flauwgevallen. Heel de dag in de koude, en euhm ja, veel vermoeidheid."

Alles opgeruimd en verwijderd, geen excuses

Wanneer de twintigjarige ingenieursstudent Sanda Dia op 5 december 2018 in het Antwerps Universitair Ziekenhuis sterft aan multipel orgaanfalen, beseffen de leden van studentenclub Reuzegom hoe ernstig het dopen van de drie eerstejaars uit de hand gelopen is. De betrokkenen reppen zich om de plaatsen waar de doop zich heeft afgespeeld op te ruimen.

"Alles proper, nergens een vuilniszak te vinden", is te lezen in het proces-verbaal. Onder meer de put met ijskoud water, waarin Dia en de twee medeschachten de hele namiddag en vooravond doorbrachten, is nergens te vinden. Ook krijgen de leden het advies alle foto's en filmpjes over het gebeuren te wissen; de chatgroep wordt opgedoekt. Dat alles blijkt uit whatsapp-conversaties van de leden die de onderzoekers wisten te bemachtigen. Een van de laatste berichten in de groep luidt: "Eigenlijk zijn wij toch een bende apen, hé, met dat dopen. Het is onmenselijk wat daar is gebeurd."

Plannen om een gezamenlijke excuusbrief aan de familie van de jongen te richten, worden door de advocaten van de leden uit het hoofd gepraat. Op de begrafenis van Dia zijn de jongeren niet welkom. De club, die voordien al in opspraak was gekomen, wordt ontbonden en de groep valt uiteen. De zeventien leden - allen afkomstig uit gegoede milieus - nemen bekende advocaten in de arm en blijven stil over het incident.

Rector KU Leuven "geschokt", denkt aan "bijkomende stappen"

De KU Leuven legde de aanwezige leden van Reuzegom, na een initiële schorsing, een taakstraf van dertig uur op. Verder kregen ze een pedagogische taak en moesten ze een paper schrijven over de geschiedenis van dooprituelen. "Sommigen gaven bijscholing aan probleemkinderen, anderen participeerden aan vakantiekampen", vertelt gewezen vicerector Chantal Van Audenhove. "In ruil konden ze een schorsing vermijden en kregen ze de kans hun studies voort te zetten."

In een mededeling meldt de KU Leuven nu “kennis genomen te hebben van de schokkende berichtgeving over het strafonderzoek naar aanleiding van het overlijden van Sanda Dia”. Daarin zegt de universiteit dat bepaalde elementen in de berichtgeving nieuw zijn voor hen. "We wachten nu de beslissing van de raadkamer af en zullen ons dan beraden over eventuele bijkomende stappen”, aldus de Leuvense alma mater.

“Rector KU Leuven geschokt door reconstructie fatale doop”.

Het minste wat je kan zeggen ... https://t.co/O4ShcUNYlb

— Luc Sels (@LucSels) July 27, 2020

Omdat een van de betrokkenen de zoon is van een Antwerpse rechter, verhuisde de strafzaak naar Limburg. De raadkamer zal daar op 4 september beslissen of de leden voor de strafrechter moeten terechtstaan “wegens opzettelijke toediening van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding en onterende behandeling”.

 

Dit bericht bekijken op Instagram