Rechtszaak: oma moet foto's van kleinkinderen op facebook onmiddellijk verwijderen

Rechtszaak: oma moet foto's van kleinkinderen op facebook onmiddellijk verwijderen

De twee vrouwen hebben al ruim een jaar geen contact meer met elkaar vanwege een ruzie. De dochter heeft drie kinderen van 14, 6 en 5 jaar en de afgelopen jaren postte de grootmoeder van de kinderen meerdere foto's op haar sociale media. Haar dochter ging daar niet mee akkoord omdat ze niet wou dat haar kinderen “op sociale media tentoongesteld werden”. Omdat de vrouw geen gehoor gaf aan haar eis, stapte haar dochter naar de rechter.

Toestemming van ouder nodig

Die oordeelde dat de dochter gelijk heeft, want voor het plaatsen van foto's van kinderen onder 16 jaar moeten ouders toestemming geven. Binnen tien dagen moet de vrouw dus alle foto's van haar kleinkinderen verwijderd hebben van haar accounts op sociale media. Als ze dat niet doet, riskeert ze per dag een boete van 50 euro.

De vrouw gaf wel nog aan dat ze de privacy van haar kleinkinderen wél respecteert en dat ze al veel foto's heeft verwijderd. Ze zei ook dat ze graag één foto wou laten staan, maar ook dat liet de rechter niet toe omdat haar dochter er geen toestemming voor had gegeven.