Rechters steken stokje voor inreisverbod

Rechters steken stokje voor inreisverbod

Een week geleden kondigde de Amerikaanse president Donald Trump een tijdelijke inreisverbod af voor burgers van zeven landen: Iran, Irak, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Volgens Trump is dat nodig om de VS te beschermen tegen terroristen.

Zaterdag hief een federale rechter uit Seatle dat verbod tijdelijk op om te onderzoeken of het wel grondwettelijk is. Concreet kunnen mensen uit die zeven landen die geldige papieren hebben het land toch binnenkomen. Van die gelegenheid maakten al heel wat mensen gebruik.

“Belachelijke beslissing”

Trump besliste om die beslissing meteen aan te vechten. Hij waarschuwde voor «grote problemen» als de VS niet zelf mogen bepalen wie al of niet het land binnen mag. Op Twitter noemde hij “de beslissing van deze zogezegde rechter belachelijk”. Hij voegde daar nog aan toe dat «de beslissing ongedaan gemaakt zal worden”. Het Amerikaanse ministerie van Justitie ging ten slotte officieel in beroep tegen de uitspraak. Tevergeefs, want het hof van beroep gaf de rechter gelijk. De rechtbank liet wel nog weten dat ze openstaat voor nieuwe argumenten van de regering.

Worstelaars mogen Iran binnen

Toen Trump het inreisverbod aankondigde, reageerde Iran met een gelijkaardige maatregel voor Amerikanen. Zo kregen enkele Amerikaanse worstelaars die in het land naar de Freestyle World Cup wilden gaan geen visa. Door het besluit van de rechter mogen de Amerikanen het land toch in.