Rechters kunnen ruziënde partijen bemiddeling opleggen

Rechters kunnen ruziënde partijen bemiddeling opleggen

Rechters krijgen de mogelijkheid om ruziënde partijen via bemiddeling tot een vergelijk te laten komen alvorens hun geschil binnen de rechtbank uit te vechten. Bemiddelaars zullen een erkenning op zak moeten hebben, waarvoor ze eerst een examen moeten afleggen. Dat staat in een wetsontwerp waarmee minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een aantal hervormingen binnen het Burgerlijk Recht doorvoert. Scheidende ouders, ruziënde buren, handelsconflicten,... Voor minister Geens moet het mogelijk zijn meer geschillen dan vandaag buiten de rechtbank op te lossen. Momenteel is het aantal bemiddelingen beperkt tot zowat 5.000 per jaar en dat terwijl er elk jaar meer dan een miljoen vonnissen en arresten worden geveld. Bovendien duurt het gemiddeld 83 dagen om een geschil via bemiddeling uit de wereld te helpen. Dat is een pak minder en goedkoper dan een procedure voor de rechter.

Het wetsontwerp dat vandaag groen licht kreeg van de ministerraad, schrijft voor dat rechters kunnen verplichten eerst bemiddeling te proberen. Gerechtsdeurwaarders en advocaten krijgen de taak mensen op de mogelijkheid van bemiddeling te wijzen. Bemiddelaars zullen een erkenning moeten hebben. Daar gaan een bekwaamheidsexamen en -proef aan vooraf.

Een andere hervorming houdt in dat minderjarigen gemakkelijker inzage krijgen in hun adoptiedossier. Voortaan zal dat mogelijk zijn voor twaalfjarigen op federaal niveau, indien het verzoek wordt ondertekend door zijn of haar vertegenwoordiger. Indien de vertegenwoordiger weigert, dan zal de Federale Centrale Autoriteit de aanvraag onderzoeken.

bron: Belga