Rechter acht Zuid-Koreaanse staat verantwoordelijk voor mislukte redding veerboot Sewol

Rechter acht Zuid-Koreaanse staat verantwoordelijk voor mislukte redding veerboot Sewol

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft donderdag de staat verantwoordelijk gesteld voor de mislukte reddingsoperatie van de Sewol-veerboot, waarbij in 2014 304 mensen omkwamen. De slachtoffers en hun familie kregen fikse schadevergoedingen toegewezen. De Sewol was op 16 april 2014 gekapseisd voor de zuidwestelijke kust van Zuid-Korea. Aan boord van de overbeladen ferry bevonden zich 476 mensen, onder wie 325 scholieren. Er kwamen zeker 304 mensen om bij de ramp. De lichamen van negen van die slachtoffers werden nooit teruggevonden.

De districtsrechtbank in Seoel kende elke overleden passagier 200 miljoen won (177.000 euro) toe, 40 miljoen won (ongeveer 30.350 euro) extra voor elk van hun ouders en kleinere bedragen voor andere familieleden.

De ferry van 6.825 ton deed er drie uur over om te zinken, maar de bemanning vroeg de passagiers niet te bewegen. Kapitein Lee Joon-Seok werd eind 2015 tot een levenslange celstraf veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan moord omdat hij als een van de eersten de boot had verlaten en de passagiers moedwillig achterliet op de zinkende ferry.

bron: Belga