Rechtbankvoorzitter die Congolese oppositieleider Katumbi veroordeelde werd afgeperst

Rechtbankvoorzitter die Congolese oppositieleider Katumbi veroordeelde werd afgeperst

De voorzitster van de vredesrechtbank in Congo die de Congolese oppositieleider Moïse Katumbi Chapwe veroordeelde, vraagt dinsdag in een brief aan haar oversten om de handtekening die ze onder het vonnis zette, als ongeldig te beschouwen. In het vonnis werd de voormalige provinciegouverneur Moïse Katumbi Chapwe tot drie jaar cel veroordeeld in een vastgoedaffaire. "Ik verzoek jullie om rekening te houden met de fysieke en morele beperkingen waaraan ik onderhevig was voor de start van de zitting en tijdens de beraadslagingen, die tot mijn handtekening onder het vonnis leidden dat Katumbi tot drie jaar gevangenisstraf veroordeelde voor diefstal van vastgoed, wat een kandidaat onverkiesbaar maakt bij de presidentsverkiezingen", aldus rechter Chantale Ramazani Wazuri in de brief.

In de brief die Belga kon inkijken zegt ze afgeperst geweest te zijn. "Ik werd verplicht om Katumbi te veroordelen", aldus Razani, die zegt dat Kalev Mutond, de directeur van het nationale inlichtingenagentschap (ANR) haar onder druk zette. "De veroordeling moest ervoor zorgen dat hij onverkiesbaar zou zijn als hij zich kandidaat zou stellen bij de presidentsverkiezingen", aldus de magistrate, die na het versturen van de brief op de vlucht zal slaan.

Op 22 juni veroordeelde het vredegerecht in Lubumbahsi Katumbi, een voormalige medestander van president Jospeph Kabila, tot drie jaar gevangenisstraf in een vastgoedzaak waarin de Griek Alexander Stoupis ervan beschuldigde een woning die eigenlijk zijn bezit was onrechtmatig te hebben verkregen.

Het vonnis was van bij het begin een beetje omstreden, omdat een van de andere twee rechters van bij het begin weigerde de veroordelingsakte te ondertekenen.

bron: Belga