Rechtbank Brussel - Proces tegen leden straatbende Négatif Clan onderbroken wegens gevecht

De 61ste strafkamer van de correctionele rechtbank van Brussel heeft rond 14.15 uur het proces tegen leden van straatbende Négatif Clan onderbroken na een gevecht tussen beklaagden en agenten van het Veiligheidskorps van het justitiepaleis. Meerdere politieagenten werden als versterking opgeroepen en de rechtszaal werd geëvacueerd. De voorzitter besliste daarna dat de rest van de tweede procesdag met gesloten deuren verloopt. Het handgemeen tussen verschillende leden van Négatif Clan, die in hechtenis het proces bijwonen, ontstond op het ogenblik dat de namiddagzitting ging hervatten. De feiten deden zich voor in een gang tussen de cellen in het justitiepaleis en de rechtszaal, tussen de opgesloten beklaagden en agenten van het Veiligheidskorps die hen begeleidden.

Als gevolg van het incident kwamen meerdere politieagenten ter plaatse in versterking. De agenten moesten gebruik maken van traangas om de gedetineerden te overmeesteren die de agenten van het Veiligheidskorps aanvielen.

De rechtszaal werd na het voorval geëvacueerd en de voorzitter decreteerde een zitting achter gesloten deuren voor de rest van de dag. Enkel de rechters, het openbaar ministerie, de 16 beklaagden en hun advocaten zijn aanwezig.

Gisterenavond en vanmorgen moesten de politieagenten, die samen met het Veiligheidskorps het proces omkaderen, reeds tussenkomen en gebruik maken van geweld om vrienden van de beklaagden die het proces bijwonen tot de orde te roepen. Eén van de opgesloten beklaagden wordt permanent van de anderen gescheiden wegens een te groot risico op onderlinge gevechten.

Een tiental leden van Négatif Clan moet zich verantwoorden voor onder meer verkrachting, afpersingen in bende, aanzetten tot en uitbuiting van ontucht.

bron: Belga