Rechtbank Brussel - Openbaar ministerie vraagt strenge straffen tegen vermoedelijke maffiosi

Voor de correctionele rechtbank van Brussel is woensdag het proces tegen drie Italianen, het Monegaskische boekhoudkantoor Moores Rowland en een bestuurder van dat bedrijf van start gegaan. De zaak draait rond de verduistering van publiek geld voor de 'Ndrangheta', de Italiaanse maffia in Calabrië, aan het begin van de jaren 2000. Het openbaar ministerie vordert celstraffen tot drie jaar en de verbeurdverklaring van meer dan vijf miljoen euro, de verdediging vraagt de vrijspraak. De vier verdachten -onder wie drie Italianen- en het bedrijf zouden begin jaren 2000 een witwascircuit op poten hebben gezet, waarmee publiek geld -in casu Europese subsidies aan een scheepswerf in Calabrië- werd verduisterd. Het geld passeerde daarbij via verschillende louche vennootschappen, waaronder ook een aantal Belgische, waarna het witgewassen opnieuw in handen van de Italiaanse maffia terechtkwam.

Tegen de drie Italianen, vermoedelijke 'Ndrangheta'-leden, worden celstraffen tot drie jaar gevorderd. De vierde verdachte is een bestuurder van Moores Rowland. Hij riskeert een celstraf van twee jaar, een boete van 50.000 euro en een verbod om zijn beroep uit te oefenen voor de volgende tien jaar. Tegen het bedrijf zelf wordt de maximumboete van 100.000 euro gevorderd.

Belangrijker zijn de verbeurdverklaringen die het parket eist. In totaal wil het zo iets meer dan vijf miljoen terugvorderen, te verdelen onder de verdachten: 15 procent voor elke persoon die terechtstaat, en 40 procent voor Moores Rowland zelf.

bron: Belga