Rechtbank Brussel - "Nonkel Henri", oom van koningin Mathilde, staat in Brussel terecht voor oplichting

Voor de Brusselse correctionele rechtbank gaat morgen, woensdag, het proces van start tegen graaf Henri d'Udekem d'Acoz (83), oud-burgemeester van Poperinge en oom van koningin Mathilde. Hij zou samen met Hans Velle (53) een koppel uit Vlaams-Brabant hebben opgelicht voor enkele tienduizenden euro's. "Nonkel Henri" werd in december 2016 door de Kortrijkse correctionele rechtbank nog veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel in een andere oplichtingszaak. Het Vlaams-Brabantse koppel was in een echtscheiding verwikkeld en zou via Henri d'Udekem d'Acoz in contact gekomen zijn met Hans Velle, die al tweemaal een gevangenisstraf voor oplichting had uitgezeten. Beiden zouden herhaaldelijk bij het koppel op bezoek geweest zijn. Velle zou daarbij voor verschillende tienduizenden euro's aan erelonen gevraagd en gekregen hebben, maar nooit enige tegenprestatie geleverd hebben.

In december 2016 liep Henri d'Udekem nog een celstraf van zes maanden met uitstel op in Kortrijk. Zijn kompaan, Hans Velle, kreeg toen 1 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Een derde man, Leonard Van Wymelbeke, liep acht maanden cel met uitstel op. Het drietal had de eigenaar van een landbouwgrond opgelicht. Enerzijds hadden ze hem meer dan 100.000 euro ontfutseld door hem voor te spiegelen dat ze ervoor konden zorgen dat zijn landbouwgrond kon veranderd worden in een veel duurdere verkaveling voor woningen. Daarnaast hadden ze de man nog eens 15.000 euro afhandig gemaakt door zijn antiekcollectie zogezegd te laten schatten door een Russiche expert. Ten slotte hadden de drie ook de ouders van de man 45.000 euro lichter gemaakt door hen voor te houden dat ze een erfeniskwestie konden regelen.

De kans bestaat dat het proces voor de Brusselse rechtbank woensdag uitgesteld wordt, als de verdediging vraagt om schriftelijke conclusies uit te wisselen.

bron: Belga