Rechtbank Antwerpen - Celstraffen tot drie jaar gevorderd op fraudeproces Hugo Van Praag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het openbaar ministerie heeft celstraffen tot drie jaar en fiscale boetes tot 50.000 euro geëist voor de elf beklaagden die vervolgd worden in de fraudezaak rond de verkoop van elektroketen Hugo Van Praag. Er werd toen een kasgeldconstructie opgezet waarmee ruim 12 miljoen euro aan belastingen werd ontdoken. Bedrijfsleider Dirk Van Praag verkocht de activiteiten van de elektroketen eind 1999 voor 37 miljoen euro aan New Vanden Borre. Wat overbleef was een kasgeldvennootschap met daarin de verkoopopbrengst, waarop ruim 12 miljoen euro aan vennootschapbelasting betaald moesten worden. Dirk Van Praag zocht een fiscaal gunstige oplossing en klopte bij Ernst & Young aan.

Het consultancybedrijf adviseerde om de vennootschap te verkopen. De belastingfactuur verschuift dan naar de koper en die kan de factuur drukken, als hij de gelden van het kasgeldvennootschap opnieuw investeert. Ernst & Young ging op zoek naar een koper en kwam via zijn Zweeds dochterbedrijf bij Lars K. en Roland B. terecht.

"Zij waren geen onbekenden voor het Zweedse gerecht en hadden al veroordelingen opgelopen voor fiscale fraude en valsheden. Ernst & Young en Dirk Van Praag waren daarvan op de hoogte en wisten dat ze niet over de financiële middelen beschikten om de noodzakelijke investeringen te doen of om de belastingschuld te vereffenen. De betrouwbaarheid van de kopers was ondergeschikt aan het geld dat ze op tafel wilden leggen", stelde de procureur.

De Zweden kochten de kasgeldvennootschap met een kortlopend krediet bij Crédit Européen, nu ING Luxembourg, en zogen het helemaal leeg. Ze lieten het failliet gaan en verdwenen met de noorderzon.

bron: Belga