Raúl Castro spreekt voor het eerst bij de Verenigde Naties

De 84-jarige Cubaanse president Raúl Castro zal dit jaar voor het eerst tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het woord nemen. Het wordt meteen zijn eerste bezoek aan de VS sinds hij de fakkel overnam van zijn broer Fidel. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

De VN publiceerden een lijst met sprekers van de vergadering, die eind september van start gaat. Van de 195 sprekers zijn er 140 staats- of regeringsleiders. Voor België staat premier Charles Michel op de lijst aangekondigd.

Castro brengt dan meteen voor het eerst een bezoek aan de VS, sinds hij in 2008 het presidentsambt overnam van zijn vijf jaar oudere broer. Gezien de VN-gebouwen in internationaal grondgebied liggen en de VS een visum moeten garanderen, geldt het bezoek echter niet als een staatsbezoek.

Het is ook niet bekend of er bilaterale ontmoetingen gepland zijn. Enkele uren voor Castro het woord neemt, zal de Amerikaanse president Barack Obama de VN toespreken.

Fidel Castro sprak meermaals voor de Algemene Vergadering. Zijn optreden in september 1960 is legendarisch. Ieder land krijgt tijdens de vergadering twintig minuten, maar Castro voerde de langste toespraak in de geschiedenis van de VN: 269 minuten. Daarbij ging hij vooral tekeer tegen de VS en de toenmalige president John F. Kennedy.