Rationeel denkende mensen hebben een andere hersenstructuur

Rationeel denkende mensen hebben een andere hersenstructuur

De hersenen van rationeel denkende mensen zijn anders van structuur dan de hersenen van meer emotioneel denkende personen. Mensen die vooral emotioneel reageren op anderen hebben relatief veel grijze stof in de insula, een hersengebied dat is betrokken bij basale emoties zoals woede en angst. Mensen die rationeler zijn hebben meer grijze hersenmassa in een hersengebied dat actiever wordt bij conflictsituaties.

De wetenschappers van Monash University kwamen tot hun bevindingen door grijze stof in hersenen te meten bij 176 proefpersonen. De deelnemers maakten allemaal een psychologische test om te bepalen of hun empathie voor anderen werd bepaald door emotionele of rationele gedachten.

"Deelnemers die hoog scoren op affectieve empathie zijn mensen die zeer emotioneel reageren. Ze worden bang van een horrorfilm of barsten in snikken uit bij een trieste scène," legt Robert Eres, hoofdonderzoeker, uit. "Mensen die eerder cognitief empatisch zijn reageren veel rationeler in deze situaties."

De nieuwe resultaten suggereren dat deze eigenschappen nauw samenhangen met de structuur van ons brein, maar de verschillen zijn erg klein. Daarom is er meer onderzoek nodig om te bepalen in welke mate emotionele reacties van mensen daadwerkelijk correleren met hun hersenstructuur.