Rassemblement national van Le Pen troeft Macrons LREM af

Rassemblement national van Le Pen troeft Macrons LREM af

De lijst van het Rassemblement national van Marine Le Pen is volgens de eerste exitpoll de winnaar van de Europese verkiezingen in Frankrijk. Met 23,2 procent van de stemmen zou Le Pen de Rennaisance-lijst van president Emmanuel Macrons La République en marche aftroeven, die 21,9 procent lijkt te halen. Voor Macron, die ambitieuze Europese plannen koestert, was het belangrijk dat hij als winnaar uit de Europese stembusslag kwam. Dat lijkt hem niet gelukt. Volgens een exitpoll die uitgevoerd werd in opdracht van Radio France en France Télévisions wordt hij afgetroefd door het Rassemblement national van Marine Le Pen, die hij in 2017 nog versloeg bij de presidentsverkiezingen.

De lijst 'Prenez le pouvoir', die door Le Pen wordt gesteund vanop de voorlaatste plaats, zou 23,2 procent halen, weliswaar iets minder dan de 24,9 procent van de voorganger van het Rassemblement national, het Front national. In zetels omgezet zou de partij 22 tot 24 verkozenen naar het Europees Parlement kunnen sturen.

De lijst 'Renaissance' van Macrons La République en marche en het centristische MoDem wordt 21,9 procent van de stemmen toegedicht. In zetels zou het om 21 tot 23 verkozenen gaan. Zoals bekend willen die in het parlement de liberale fractie vervoegen.

De andere partijen hinken achterop. De groenen zouden 12,8 procent halen (+3,9 procentpunt), de conservatieve Les républicains 8,3 procent (-12,5 procent) en de Parti socialiste 6,7 procent (-7,1). Voor de PS lijkt het ergste daarmee afgewend, want de partij die ten tijde van de vorige Europese verkiezingen in 2014 nog de president leverde, dreigde de kiesdrempel van 5 procent niet te halen. Het extreemlinkse La France insoumise zou net als de PS 6,7 procent halen.

Ondanks de tweede plaats wordt in de entourage van president Macron tevreden gereageerd op de (voorlopig onbevestigde) uitslag van de Europese verkiezingen. Dit is een "eerbare score", is te horen. "We hebben nog nooit eerder gezien dat een partij die de macht uitoefent een dergelijke goede score neerzet, vergeleken met de presidentsverkiezingen."

Bij het Rassemblement national zegt lijsttrekker Jordan Bardella dat het tijd is dat "de nieuwe krachten op het continent" in het parlement een "machtige" fractie gaan vormen.

Net als in de andere Europese landen worden de officiële uitslagen van de Europese verkiezingen in Frankrijk pas na 23 uur verwacht.

bron: Belga