Randstad lanceert 'Uber van de arbeidsmarkt'

Randstad lanceert 'Uber van de arbeidsmarkt'

Zelf omschrijft Randstad de nieuwe toepassing als ‘De Uber van de arbeidsmarkt'. Daarmee wordt bedoeld dat zowel de restaurantuitbaters als werknemers zich moet registeren om vervolgens aan elkaar gekoppeld te worden.

Snel en transparant

Geïnteresseerde werknemers kunnen binnen de 24 uur op een vacature reageren. Daarna berekent de app hoeveel elke kandidaat de werkgever zal kosten. Die kan vervolgens zijn favoriet contacteren. Na het werk moet de prestatie in de app worden ingevoerd om de betaling in orde te maken. Daarna is er eventueel ook nog ruimte voor een wederzijdse evaluatie. De grootste voordelen van de app zijn volgens Randstad de snelheid, transparantie, beschikbaarheid en het gemeenschapsgevoel dat via de app gecreëerd wordt.

De app zou ook kunnen helpen om de arbeidsmarkt verder wit te wassen. Ploy mikt vooral op mensen die graag op onregelmatige tijdstippen willen werken. «In tegenstelling tot Uber, genieten onze werknemers wel van sociale bescherming», benadrukt Randstad.

Geen vervanging voor uitzendconsulenten

Ploy is al sinds 22 februari actief in Antwerpen en wist op korte tijd al 500 gebruikers te strikken. Nog voor de zomer wordt het project verder uitgerold in de rest van het land. Voorlopig is de app enkel bruikbaar in de horeca, maar later kunnen ook de retail of de logistiek nog volgen. Tot slot benadrukt Randstad eveneens dat Ploy geenszins bedoeld is om de traditionele uitzendconsulent te vervangen. «De machine vervangt de mens niet, maar werkt ermee samen», klinkt het kordaat.

Staatssecretaris van sociale fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) was dan ook enthousiast over het initiatief. «Veel mensen vinden de paperassen voor een tijdelijke job zo ingewikkeld dat ze het liever onder tafel regelen. Deze app is het initiatief dat de horecasector nodig heeft», klinkt het.