Ramp Herald of Free Entreprise te land en ter zee herdacht

Ramp Herald of Free Entreprise te land en ter zee herdacht

Vanmorgen is de scheepsramp met de Herald of Free Entreprise herdacht met een huldigingsceremonie op zee. Het is exact dertig jaar geleden dat de RoRo-ferry voor de kust van Zeebrugge kapseisde. Om 11 uur volgt een ceremonie aan het herdenkingsmonument in Zeebrugge. De ramp werd eerst ter plaatse herdacht, net buiten de haven van Zeebrugge. Provinciegouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé nam als eerst het woord op het militaire schip de Polux. "Dertig jaar geleden gebeurde hier een verhaal van verdriet, pijn en beproeving. Ik wil dan ook mijn oprecht medeleven betuigen voor diegene voor wie de tijd hier is blijven stilstaan", aldus de gouverneur die ook zijn dank uitsprak voor de vele hulpverleners die ervoor zorgden dat de tol niet nog zwaarder was. Twee derde van de opvarenden werden gered. 193 mensen lieten het leven.

De Britse ambassadeur Alisson Rose zei dat de doden, verwanten en overlevenden nooit zullen vergeten worden. Daarna gooiden ze beide een bloemenkrans in de zee en werd de scheepshoorn geluid na een minuut stilte. Vanuit de Seaking werd ook iemand gewincht die een krans op zee gooide.

De Polux werd begeleid door andere schepen zoals de Sirius waar heel wat oud-hulpverleners op zaten. Er was ook plaats voor de overlevenden maar zij bleven liever aan land en volgden de ceremonie aan het herdenkingsmonument. Ook enkele reddingsschepen en een delegatie van de scheepvaartpolitie begeleidden de Polux.

Om 11 uur is er ceremonie aan de kerk van Zeebrugge, bij het herdenkingsmonument. Maandagmiddag organiseert gouverneur Decaluwé een academische zitting rond veiligheid op zee.

bron: Belga