Rally van Wales - Tänak geeft op, Ogier staat aan de leiding

Rally van Wales - Tänak geeft op, Ogier staat aan de leiding

De Est Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft zaterdag moeten opgeven in de Rally van Wales. De Est leek op weg naar een vierde opeenvolgende zege in het wereldkampioenschap maar een technisch probleem zorgde ervoor dat hij zijn Toyota aan de kant moest zetten. Door de opgave van Tänak komt Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) aan de leiding. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) staat achtste. Na de slipper van Thierry Neuville zaterdagochtend was er zaterdagnamiddag opnieuw een dramatische ontwikkeling in de Rally van Wales, de op twee na laatste rally in het WK. Leider Ott Tänak moest tijdens de 19.95 km lange klassementsrit van Sweet Lamb zijn wagen aan de kant zette. De wagen toonde geen carrosserieschade. Tommi Mäkinen, teammanager van het Toyota-team reageerde ontgoocheld. "We weten niet wat er gebeurd is. Mogelijk is er iets afgebroken, maar we weten het niet. Dit is een grote ontgoocheling. Ott was zo sterk, zo goed. Neen, dit is een grote ontgoocheling. Mijn andere rijders moeten nu punten sprokkelen voor het merkenkampioenschap al staat mijn hoofd daar nu niet naar. Ik vind dit zo jammer voor Ott."

Door de opgave van Tänak komt Ogier, die vrijdag geplaagd werd door versnellingsbakproblemen, aan de leiding. De Fransman kan zondag voor de vijfde keer deze wedstrijd winnen. Dat zou een absoluut record zijn. Maar dan moet hij wel de Toyota's van Latvala en Lappi weten af te houden.

Belangrijker is de strijd voor de wereldtitel. Die ligt nu opnieuw helemaal open. Bij deze stand en zonder rekening te houden met de powerstage van zondag blijft Thierry Neuville aan de leiding van het WK met 181 punten. Dat zijn er twee meer dan Ogier die op 179 punten komt, zeventien meer dan de onfortuinlijke Ott Tänak die op 164 punten blijft staan. Tänak parkeerde meteen zijn wagen aan de kant van de weg wat er wellicht op duidt dat hij de motor niet wou beschadigen om zondag voluit zijn kans te gaan in de powerstage.

bron: Belga