Rally van Wales - Ogier leidt in Wales na een dramatische wedstrijddag

Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) staat na afloop van de tweede volledige wedstrijddag in de Rally van Wales aan de leiding. De vijfvoudige Franse wereldkampioen rally heeft 4.4 seconden voorsprong op eerste achtervolger Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC). Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) volgt als derde op 11.8 seconden. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) slipte zaterdagvoormiddag van de baan en staat op de achtste plaats. Erger verging het Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). Hij moest om een nog onbekende reden zijn wagen aan de kant zetten en gaf ontgoocheld op. De tweede wedstrijddag in de Rally van Wales was er eentje die bol stond van de dramatiek. Zaterdagochtend gleed Thierry Neuville van de baan en verloor daarbij 50 seconden. Onze landgenoot gaf achteraf toe dat het zijn schuld was. Ott Tänak bouwde intussen met de vingers in de neus zijn voorsprong verder uit en leek op weg naar een dubbelslag: een vierde opeenvolgende zege dit seizoen én de leiding in het WK. Tot hij in KP 16 zijn wagen aan de kant moest zetten. De Est ging ontgoocheld languit in het gras liggen. En zo kwam Ogier voor het eerst in deze wedstrijd aan de leiding. De Fransman kende op vrijdag zijn deel van de pech toen zijn versnellingsbak hem in de steek liet en hij zonder eerste en tweede versnelling twee korte ritten moest afwerken.

Alle drie de titelpretendenten kregen zo hun portie pech in deze rally, de ene al erger dan de andere. Met nog vijf ritten voor de boeg op zondag heeft Ogier een kleine voorsprong op eerste achtervolger Jari-Matti Latvala. "Ik ben tevreden met wat we vandaag gedaan hebben. Ik heb alles gegeven en morgen doen we verder", zei de Fransman aan de finish van de laatste klassementsrit van de dag. Ogier kan zondag voor de vijfde keer de Rally van Wales winnen. Lukt hem dat dan doet hij beter dan de Noor Petter Solberg die begin jaren 2000 (2002, 2003, 2004, 2005) deze rally vier keer op rij won. Eind jaren '70 en begin jaren '80 won de Fin Hanny Mikola (1978, 1979, 1981, 1982) deze wedstrijd ook al vier keer.

Maar zover is Ogier nog lang niet. Latvala ligt op de loer en kan bij winst de pijn van de opgave van teamgenoot Tänak wat verzachten. "In de laatste rit heb ik de motor even laten afslaan. Ik denk dat ik daar twee à drie seconden heb laten liggen. Morgen wacht ons nog een volwaardige wedstrijddag. Het is nog niet voorbij", zei de tweevoudig winnaar die voor de 17e keer aan de start staat van deze wedstrijd.

Thierry Neuville ging deze ochtend van de baan, maar kon zich op geen enkel moment in de strijd voor het podium mengen. Ook na zijn bandenwissel zaterdagnamiddag volgden de tijden niet. "Ik wil niet te veel risico's nemen en zoals de stand nu is kan ik op dit moment ook niet echt iets winnen. Laat ons kalm blijven. Morgen is nog een dag en kan er nog van alles gebeuren. Ik heb mijn deel van de pech al gehad en heb daarvoor cash betaald."

Op zondag worden er nog vijf klassementsritten gereden, goed voor 55.52 km. De tweede rit van de dag is de powerstage waar er extra punten verdiend kunnen worden. Tänak zette na zijn opgave zijn wagen meteen aan de kant wat kan wijzen op het feit dat hij zijn motor niet wou beschadigen zodat hij zondag kan deelnemen aan de slotdag én de powerstage.

bron: Belga