Rally van Monte Carlo - Ambitieuze Neuville opent jacht op wereldtitel

Rally van Monte Carlo - Ambitieuze Neuville opent jacht op wereldtitel

Het WK rally 2019 wordt donderdag geopend met de rally van Monte Carlo. Thierry Neuville (30) en zijn copiloot Nicolas Gilsoul gaan voor Hyundai opnieuw op zoek naar de wereldtitel. Neuville werd al vier keer vicewereldkampioen: in 2013, 2016, 2017 en 2018. Dit seizoen doet de Oostkantonner opnieuw een gooi naar de wereldtitel. "Het doel is en blijft hetzelfde en zal ook niet meer wijzigen: we willen wereldkampioen worden", liet hij enkele dagen geleden optekenen. "De voorbije jaren waren we er telkens heel dicht bij, maar er ontbrak altijd iets. We gaan nu proberen beter te doen."

Met de Fransman Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen en goed voor 79 WRC-overwinningen, krijgt Neuville een bijzonder ervaren teamgenoot. Loeb zal dit seizoen in zes wedstrijden in actie komen.

Zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier is opnieuw de te kloppen man. De Fransman zit dit seizoen achter het stuur van een Citroën. Hij hoopt na Volkswagen (2013-2016) en M-Sport/Ford (2017 en 2018) met een derde constructeur de wereldtitel te veroveren.

De Est Ott Tänak maakte met zijn Toyota indruk tijdens de voorbije tweede seizoenshelft. Ook hij wil zich opnieuw mengen in de titelstrijd.

Het WRC-kampioenschap telt dit seizoen veertien wedstrijden, één meer dan vorig jaar. Nieuwkomer op de kalender is de rally van Chili, die begin mei plaatsvindt. Monte Carlo is de traditionele opener van het seizoen. De wedstrijd is gespreid over vier dagen en omvat zestien klassementsritten op een zeer gevarieerd parcours van sneeuw, ijs en asfalt. De rijders zullen rekening moeten houden met de wisselende weersomstandigheden.

Donderdagochtend staat de shakedown op het programma. 's Avonds zijn er twee nieuwe klassementsritten. De rally eindigt zondagnamiddag met de powerstage. De voorbije vijf seizoenen begon Ogier telkens met een zege aan het kampioenschap.

Guillaume de Mévius (Citroën C3) en Grégoire Munster (Skoda Fabia), Belgisch kampioen bij de junioren, strijden mee in de WRC2-categorie.

bron: Belga