Race Witte Huis - Verkiezingsbijeenkomst Trump in Chicago opgeschort wegens veiligheidsoverwegingen

Donald Trump heeft zijn verkiezingsbijeenkomst in de Amerikaanse stad Chicago opgeschort vanwege rellen tussen aanhangers en tegenstanders van de Republikeinse presidentskandidaat. Dat melden Amerikaanse media. "Na een ontmoeting met de ordediensten heeft Donald Trump beslist om, voor de veiligheid van de tienduizenden mensen die zich in en rond de zaal hebben verzameld, de meeting van vanavond te verplaatsen naar een andere datum", aldus Trumps campagneteam.

De meeste meetings van Trump, de Republikeinse koploper in de race naar het Witte Huis die bekend staat voor zijn controversiële uitspraken, worden verstoord door manifestanten. Vrijdag werden nog 32 mensen opgepakt in Missouri, en aan de universiteit van Illinois in Chicago, waar de meeting van vrijdagavond moest doorgaan, hadden zich in de loop van de avond al honderden manifestanten verzameld. Velen van hen veroordeelden het racisme van Trump onder de noemer "Black lives matter". Het kwam uiteindelijk tot rellen tussen de aanhangers en de tegenstanders van Trump, en volgens de media werden klappen uitgedeeld nog voordat de presidentskandidaat het podium betrad.

De incidenten vinden plaats enkele dagen voor de tweede "Super Tuesday" met voorverkiezingen in vijf belangrijke staten (Florida, Illinois, Missouri, North Carolina en Ohio), waar Trump in de peilingen vaak voorop ligt. De presidentskandidaat krijgt echter, naast de protesten tijdens zijn bijeenkomsten, veel tegenstand van binnen zijn eigen partij.

bron: Belga