Race Witte Huis - Hillary Clinton wint in New Jersey

Race Witte Huis - Hillary Clinton wint in New Jersey

De Democrate Hillary Clinton heeft dinsdag de voorverkiezing in New Jersey gewonnen. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende Amerikaanse media. In New Jersey staan 126 "gewone gedelegeerden" op het spel. Bij de Republikeinen werd Donald Trump, de enige overblijvende kandidaat, als overwinnnaar uitgeroepen. Met 25 pct van de stemmen geteld, behaalt Clinton 59,2 pct van de stemmen, tegen 40,8 pct voor Bernie Sanders, aldus New York Times. Volgens zeer voorlopige resultaten zou Clinton ook aan kop staan in New Mexico en South Dakota.

Persbureau AP meldde dinsdag op basis van een eigen berekening dat Clinton voldoende afgevaardigden zou hebben verzameld om de vermoedelijke kandidaat te worden voor de Democraten. Clinton riep maandag nog op om te blijven focussen op de voorverkiezingen, maar volgens verschillende media zou de Democrate dinsdag in New York haar overwinning bij de Democratische voorverkiezingen opeisen. Indien Clinton in juli genomineerd wordt tijdens de Conventie, schrijft ze geschiedenis als de eerste vrouwelijke presidentskandidate in de VS.

Het campagneteam van Clinton postte op Twitter al een foto van Clinton met de woorden "June 7, history made". "Vandaag kunnen we met trots zeggen dat er in Amerika geen hindernis te groot is en geen plafond te hoog is om te breken", klinkt het nog.

Het is dinsdag ook nog uitkijken naar de primary in Californië, waar bij de Democraten 475 afgevaardigden te verdienen zijn. Daar sluiten de stembussen om 05.00 uur Belgisch tijd.

Bij de Republikeinen werd Donald Trump al uitgeroepen tot winnaar in New Jersey, New Mexico en South Dakota. Ook Trump verdiende al voldoende afgevaardigden om de mogelijke genomineerde te worden.

bron: Belga