Race Witte Huis - Cruz verplettert Trump in Wyoming, Rubio haalt Washington DC binnen

Ted Cruz en Marco Rubio hebben zaterdag de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen. Dat melden Amerikaanse media. Cruz won overtuigend in Wyoming en haalde ook als enige een afgevaardigde binnen in Guam. Marco Rubio haalde het in Washington DC en kan zo een derde overwinning achter zijn naam zetten bij de huidige voorverkiezingen. De ultraconservatieve Ted Cruz won in Wyoming, waar vooral protestanten wonen, met 66 procent. Opvallend is het dat koploper Donald Trump bij deze voorverkiezing slechts 7 procent haalde, en dus ook Marco Rubio (20 pct) moet laten voorgaan. In Wyoming zijn 29 afgevaardigden te verdienen. Na de verkiezing van zaterdag krijgt Cruz 9 extra afgevaardigden en Rubio en Trump beiden 1 afgevaardigde. De rest van de afgevaardigden wordt verdeeld tijdens een conventie in april.

Senator voor Florida Marco Rubio, die tot nu toe enkel nog maar de voorverkiezingen in Minnesota en Puerto Rico won, kreeg in Washington DC 37 procent van de stemmen achter zich. Hij won zo nipt van de andere gematigde Republikeinse kandidaat John Kasich, die 36 procent behaalde. Trump strandt op de derde plaats met 14 procent, gevolgd door Cruz met 12 procent. Dat betekent dat alle afgevaardigden in het District of Columbia naar Rubio (10) en Kasich (9) gaan.

Ondanks zijn nederlaag bij de verkiezingen van zaterdag, blijft Donald Trump, die al 15 overwinningen boekte, de koploper in de race naar het Witte Huis. Met zijn 460 afgevaardigden staat hij nog steeds ruim op kop, gevolgd door Cruz (371), Rubio (163) en Kasich (63). De Republikeinen hebben 1.237 stemmen nodig om de nominatie voor de verkiezing van november in de wacht te slepen.

De volgende voorverkiezingen vinden plaats op dinsdag 15 maart in 5 staten en de Noordelijke Marianen voor de Republikeinen. Het wordt vooral uitkijken naar de verkiezingen in de thuisstaten van Rubio (Florida) en Kasich (Ohio). In peilingen die zaterdag werden gepubliceerd door Fox News staat Donald Trump namelijk aan de leiding met 36,5 pct tegen 34 pct voor Kasich in Ohio, en met 40,6 pct tegen 24,8 pct voor Rubio in Florida.

bron: Belga