Race tegen de klok om Thaise jongens uit grot te krijgen

Race tegen de klok om Thaise jongens uit grot te krijgen

"Het weer baart ons nu het meeste zorgen", aldus het hoofd van de reddingsmissie, Narongsak Osotthanakorn. "Als het opnieuw regent, dan zouden onze inspanningen een nieuwe tegenslag krijgen." Vorige week moesten de reddingswerken ook al een paar dagen onderbroken worden door de regenval. Met het slechte weer bestaat de kans dat de duikers gevraagd wordt terug te keren, omdat de risico's te groot worden. Als de duikers geëvacueerd worden, lopen de jongens het risico tot vier maanden afgesneden te worden.

Water terug in grot pompen

De reddingswerkers zetten dan ook alles op alles om het water in de grot buiten te krijgen. Meer dan 100 industriële pompen worden ingezet, in totaal is al zo'n 128 miljoen liter water buitengepompt. Het waterpeil in de grot daalt met 1,5 centimeter per uur, al moet de berging dan wel efficiënt blijven gebeuren. Niet-geregistreerde helpers pompten volgens The Bangkok Post het water de grot terug in.

Anderhalve kilometer watervrij

Op dit moment is volgens Hln.be al een route van zo'n 1,5 km watervrij. Een modderig pad slingert zich naar de uitgang, al rest er wel nog zo'n 2,5 km mét water. Tussen die twee paden ligt kamer drie, een bassin waar het water nog tot tegen het plafond staat. Daar ligt de focus van reddingswerkers vandaag op.

Elf uur onderweg

De reddingsactie van de jongens zou zo'n vier uur per persoon duren. Als alles vlot verloopt, duurt de hele redding zo'n twee dagen. De tijd dringt, want vrijdagavond worden opnieuw moessonregens verwacht. Het is niet duidelijk of er vandaag al een reddingspoging zal ondernomen worden. Hoe dan ook blijft het moeilijk communiceren, aangezien reddingswerkers er elf uur overdoen om heen en weer naar de grotkamer te gaan waar de voetballertjes zitten.

 

Bron: Belga/Hln.be