RACB Driver of the Year - Thierry Neuville komt vierde keer op erelijst

RACB Driver of the Year - Thierry Neuville komt vierde keer op erelijst

Thierry Neuville werd donderdag voor de vierde keer in zijn carrière verkozen tot RACB Driver of the Year. De vice-wereldkampioen rally volgt zichzelf op de erelijst op. In de eindstand gaat Neuville F1-rijder Stoffel Vandoorne en Dries Vanthoor voor. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de RACB ook dit jaar een gala-avond. In het Auditorium 2000 van het Tentoonstellingspark van Brussel zag het kruim van de Belgische autosport Neuville voor de vierde keer in zijn carrière de prijs in ontvangst nemen. Neuville won dit jaar vier WK rally's, telkens op een andere ondergrond en in andere omstandigheden. De eerste zege van het seizoen kwam er in de Rally van de tienduizend bochten, de Rally van Corsica. Van het Franse asfalt ging het naar het Argentijnse ruwe gravel waar Neuville met een minieme voorsprong van zeven tienden van een seconde Elfyn Evans afhield. In Polen trotseerde Neuville regen en modder en hield hij na een beklijvend duel de Estlander Ott Tänak af. Tenslotte won Neuville de Rally van Australië, twaalf jaar nadat François Duval Down Under voor de eerste Belgische WK zege zorgde. Met vier zeges was Neuville de succesrijkste rallyrijder van het seizoen en toch pakte hij naast de wereldtitel. Die ging naar de Fransman Sébastien Ogier, die met twee zeges (Monte-Carlo en Portugal) genoegen moest nemen. Twee fouten begin dit seizoen kostten Neuville de wereldtitel. Zowel in de Monte-Carlo als in de Rally van Zweden moest hij opgeven op een moment dat hij aan de leiding reed. De Belg moest het ganse jaar achtervolgen, deed dat met verve, maar op het moment dat hij de leiding in het WK overnam van Ogier, ging hij nogmaals in de fout, uitgerekend in "zijn" Rally van Duitsland.

Stoffel Vandoorne kende een moeilijk seizoen waarin hij vaak geplaagd werd door motorproblemen. Hij kon op die manier nooit de verwachtingen inlossen. Professioneel als hij is, bleef hij altijd diplomatisch en viel hij zijn McLaren team nooit af. Vandoorne groeide gaandeweg in het seizoen en pakte eind juli in de Grote Prijs van Hongarije zijn eerste WK-punt van het seizoen. De West-Vlaming scoorde nadien nog punten in de GP's van Singapore en Maleisië, waar hij telkens als zevende eindigde, zijn beste resultaat in de F1. Vandoorne verzamelde in totaal 13 WK punten, goed voor de 16e plaats in de eindstand van het wereldkampioenschap.

De derde plaats ging naar de 19-jarige Dries Vanthoor, die net als Neuville en Vandoorne gevormd en ondersteund werd in het nationale RACB team. Vanthoor maakte dit jaar indruk tijdens de 24u van Le Mans. De jongste Belg ooit in Le Mans won bij zijn debuut meteen zijn klasse (LM GTE Am).

Als viervoudig Driver of the Year evenaart Neuville François Duval. Alleen Formule 1-piloten Jacky Ickx (12 keer) en Thierry Boutsen (9 keer) en viervoudig Le Mans-winnaar Olivier Gendebien, van 1956 tot 1961 winnaar van de eerste zes edities, plaatsten hun naam nog vaker op de erelijst.

.

bron: Belga