Raar: wetenschappers ontdekken sterrenstelsel met bijna geen donkere materie

Astronomen hebben tot hun grote verrassing een sterrenstelsel ontdekt dat bijna geen, zoniet helemaal geen, donkere materie bevat. Deze vondst "stelt alle courante theorieën omtrent de vorming van sterrenstelsels op de proef", schrijft Pieter van Dokkum van de Universiteit van Yale.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Het gaat om sterrenstelsel NGC 1052-DF2, of eenvoudiger DF2, op 65 miljoen lichtjaar van ons. Het behoort tot de klasse van ultra-diffuse sterrenstelsels waarvan de dichtheid extreem laag is. Groter dan onze Melkweg telt het niettemin 250 keer minder sterren.

Donkere materie

De Universiteit van Toronto spreekt van een "buitengewone ontdekking vanwege het feit dat sterrenstelsels worden geacht meer donkere dan gewone materie te bevatten". Donkere materie is iets onzichtbaars en mysterieus dat je het best kan zien als een soort "lijm" bij de vorming van sterrenstelsels, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. En gewone materie van sterren, planeten, gassen en het stof van sterrenstelsels maakt slechts 5% van het Universum uit. Donkere materie zou goed zijn voor meer dan 25%.

Voor de ontdekking ging men ervan uit dat alle sterrenstelsels donkere materie bevatten. "Een sterrenstelsel van deze grootte zou dertig keer meer donkere dan gewone materie moeten hebben", aldus Roberto Abraham van de Universiteit van Toronto. "In plaats daarvan vonden we dat er helemaal geen donkere materie is. Dat zou niet mogelijk moeten zijn."

Volgens Allison Merritt van de Universiteit van Yale bestaat er op dit moment geen theorie die het bestaan van iets als DF2 voorspelt. Paradoxaal kan het bestaan van dergelijke sterrenstelsels theorieën afzwakken die alternatieven voor donkere materie voorstellen.