Raadsel van de dag: Als alle mensen ter wereld heel dicht bij elkaar zouden staan, hoeveel plaats heb je dan nodig?

Raadsel van de dag: Als alle mensen ter wereld heel dicht bij elkaar zouden staan, hoeveel plaats heb je dan nodig?

Wie ooit een drukke tram tijdens het spitsuur heeft genomen, weet hoe het is om met een heleboel mensen in een kleine ruimte te staan. Maar hoeveel plaats zou de volledige mensheid innemen als we allemaal dicht bij elkaar zouden staan? Tim Urban van de blog Wait But Why stelde zich die vraag en ging op zoek naar het antwoord.

Urban ging uit van de informatie dat 9 volwassen zonder al te veel problemen in één vierkante meter passen. Een leerkracht uit Nieuw-Zeeland slaagde erin om 22 kinderen in één vierkante meter te plaatsen, dus Urban ging uit van een gemiddelde van één vierkante meter per 10 personen. Vanuit die logica, leidde Urban af dat de volledige mensheid, alle 7,3 miljard mensen, in een vierkant waarvan elke zijde 27 kilometer lang is, zou passen. Iedereen past dus in een gebied van 729 vierkante kilometer. Ter vergelijking: België heeft zonder binnenwater een oppervlakte van 28.653 km².

Hij berekende verder dat New York, met een landoppervlakte van 785,2 km², groot genoeg is om in iedereen in te plaatsen. Sterker nog, er is nog plaats voor nog eens 500 miljoen mensen. Om dat visueel te brengen, verdeelde hij de volledige wereldbevolking in per continent in de wijken van New York en maakte hij het onderstaande kaartje. Het zou er waarschijnlijk niet aangenaam vertoeven zijn, maar nu weet je dus dat de volledige mensheid in de ruimte van New York zou passen.