Raad van State zegt dat Franse politie rubberkogels mag blijven gebruiken

Raad van State zegt dat Franse politie rubberkogels mag blijven gebruiken

De Raad van State van Frankrijk heeft vandaag geoordeeld dat de politie rubberkogels mag blijven gebruiken, die tientallen mensen zwaar verwond zouden hebben op betogingen van "gele hesjes". De hoogste administratieve rechtsinstantie wees erop dat er herhaaldelijk geweld en vandalisme gepleegd werd op de betogingen die sinds half november gehouden worden. Het risico op geweld bij toekomstige acties betekent dat de veiligheidstroepen rubberkogels ook dan moeten kunnen gebruiken, aldus de Franse Raad van State. De raad voegde eraan toe dat de manschappen de regels strikt moeten naleven door de kogels alleen te gebruiken als het noodzakelijk is en door niet op de hoofden van betogers te richten.

Een aantal mensen, vakbonden en mensenrechtengroepen hadden een verbod op de rubberkogels gevraagd. Ze kregen steun van de ombudsman voor mensenrechten van Frankrijk, Jacques Toubon.

Volgens de krant Libération liepen 144 betogers en journalisten zware verwondingen op bij manifestaties van gele hesjes, waarvan er heel wat uitmondden in gewelddadige botsingen met de politie. Tweeënnegentig van hen zeiden dat ze door rubberkogels werden geraakt en veertien mensen verloren het zicht in één oog.

Bij de betogingen raakten ook honderden leden van de veiligheidstroepen gewond. De autoriteiten benadrukken dat de rubberkogels nodig zijn, maar hebben de politie herinnerd aan de regels en ze zijn agenten met bodycams aan het uitrusten om te filmen hoe ze de wapens met rubberkogels gebruiken.

bron: Belga