Quintana zet jacht op historische dubbel in

Quintana zet jacht op historische dubbel in

De Piraat deed dat in 1998, bijna twee decennia geleden dus. Sindsdien waagt bijna niemand zich nog aan de combinatie, of toch niet met de ambitie om ze allebei te winnen. Alberto Contador probeerde het twee jaar geleden, maar de Spanjaard moest vaststellen dat hij na zijn eindzege in de Giro niet genoeg energie meer over had om ook de Ronde van Frankrijk te temmen. Een vijfde plaats bleek toen het hoogst haalbare.

Toch is Quintana ervan overtuigd dat het mogelijk is. «Ik heb er vertrouwen in», blikt hij vooruit. «Ik heb het gevoel dat ik het voorbije jaar meer weerstand gekweekt heb en aan maturiteit gewonnen heb. Daarom vind ik dat het nu tijd is om het te proberen. Sommige renners wachten tot het einde van hun carrière, maar ik wil mijn kans wagen nu ik nog jong ben.»

De voorbije anderhalve maand bracht de kopman van het ijzersterke Movistar-blok door in zijn thuisland, waar hij in de bergen verder aan zijn conditie werkte. Bergop is Quintana sowieso een klasse apart, wat meteen de reden is waarom hij ook aan zijn capaciteiten als tijdrijder sleutelde.

In het werk tegen de klok verloor hij in het verleden wel vaker meer tijd dan hem lief was. In deze Giro staan twee individuele tijdritten op het menu: een van 40km en een van 30km.

Gevraagd naar zijn grootste concurrent moet Quintana niet lang nadenken. «Vincenzo Nibali», noemt hij de titelverdediger. «Dit is zijn wedstrijd, hij is hier thuis. Hij zal sowieso in goede conditie aan de start komen en zijn nieuwe ploeg zal erop gebrand zijn haar stempel te drukken.»

Nibali kan overigens de eerste renner worden die de Giro drie keer wint sinds ene Bernard Hinault in de jaren tachtig. In het zog van de twee topfavorieten maken nog een resem renners kans op het podium, of misschien meer. Onder hen ook het Nederlandse trio Tom Dumoulin - Bauke Mollema - Steven Kruijswijk.