Quentin Tarantino op ramkoers met Chinese filmcensuur

Quentin Tarantino op ramkoers met Chinese filmcensuur

'Once Upon a Time in Hollywood' zou normaal op 25 oktober in de Chinese filmzalen te zien zijn, maar door een uitspraak van de Chinese filmregulator is de première voor onbepaalde tijd uitgesteld. Officieel houdt het Chinese staatsapparaat de lippen stijf op elkaar over de reden voor de weigering, maar ingewijden vermoeden dat de dochter van vechtsportlegende Bruce Lee er voor iets tussenzit.

Karikatuur

Volgens bronnen bij Bona Film Group, een Chinese investeerder in de film, was dochter Shannon Lee woedend over de manier waarop Tarantino haar vader neerzet in het verhaal. Ze heeft daarom een oproep gelanceerd aan de Chinese filmcensuur om de film te verbieden.

Eén andere bron zegt dat de Chinese filmcensuur ook problemen heeft met de hoeveelheid geweld in de film. Nochtans bevat 'Once Upon a Time in Hollywood' veel minder geweld dan de gemiddelde Tarantino-prent.

Onbuigbaar

Quentin Tarantino heeft niet direct gereageerd op het Chinese verbod, maar The Hollywood Reporter heeft via een kennis van de regisseur vernomen dat hij het been stijf houdt. Dat was te verwachten, want de regisseur laat al jarenlang een clausule in zijn contracten met filmstudio's opnemen waarin hij aanpassingen aan zijn films weigert.

Voor Tarantino en filmverdeler Sony Pictures is de weigering een flinke streep door de rekening. 'Once Upon a Time in Hollywood' heeft tot nu toe wereldwijd 366 miljoen Amerikaanse dollar opgebracht, ongeveer 328 miljoen euro. Met een première in China zou de film zonder twijfel de grens van 400 miljoen dollar doorbreken.

Onverbiddelijk

De Chinese filmcensuur staat te boek als conservatief en streng. Menige Hollywood-regisseur heeft al zijn film moeten aanpassen voor een vertoning in de Chinese filmzalen. Zo moest regisseur Bryan Singer onlangs de Queen-biopic 'Bohemian Rhapsody' aanpassen vanwege een aantal verwijzingen naar de geaardheid van Freddie Mercury.