Qatar verontschuldigt zich voor vaginaal onderzoek bij vliegtuigpassagiers na vondst pasgeborene in vuilbak

Qatar verontschuldigt zich voor vaginaal onderzoek bij vliegtuigpassagiers na vondst pasgeborene in vuilbak

De Australische regering had eerder een klacht ingediend bij de autoriteiten in Qatar over de vernedering van, en inwendig onderzoek bij Australische vrouwen op de internationale luchthaven van de hoofdstad Doha begin oktober. Australische media berichtten op zondag dat verschillende Australische vrouwen op het vliegveld werden aangehouden, gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance.

Het luchthavenpersoneel zou op zoek zijn geweest naar de kersverse moeder van een in de steek gelaten baby die gevonden werd in een toiletruimte. Het gynaecologisch onderzoek moest uitwijzen of de vrouwen recent een kind hadden gebaard. De vrouwen werd echter niet om toestemming gevraagd en er was hen ook niets verteld over de vondst van de baby. Er zouden ook vrouwen uit andere landen bij het incident betrokken zijn, al is niet duidelijk hoeveel en van welke nationaliteiten.

Baby in plastic zak onder afval

Drie dagen na het wereldwijde nieuws heeft de overheid van Qatar nu gereageerd op het voorval. De overheid bevestigde dat het invasieve onderzoek oorzaak vond in de vondst van een baby in een vuilbak op Hamad International airport, "in een plastic zak en begraven onder afval". "Het babymeisje werd gered van wat leek op een schokkende en afschuwelijke poging om haar te vermoorden", luidt de verklaring op de overheidswebsite. De baby heeft het incident wel overleefd en wordt nu verzorgd in een ziekenhuis in Doha.

Maar de overheid van Qatar geeft ook toe dat de reactie om vrouwen op de luchthaven aan te houden en vaginaal te onderzoeken te extreem en "snel beslist" was. "Zelfs als het doel van deze onderzoeken was om de ontsnapping van de daders van een vreselijke misdaad te voorkomen, betreurt de staat Qatar het leed of de schending van de individuele vrijheden die deze actie kan hebben veroorzaakt bij reizigers".

"Afschuwelijke schending van onze rechten"

Marise Payne, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, heeft woensdag gezegd dat inmiddels duidelijk is dat vrouwelijke passagiers van maar liefst tien vluchten aan de gynaecologische onderzoeken zijn onderworpen. Dat zijn meer vrouwen dan aanvankelijk werd gedacht. In het Australische parlement betitelde Payne de gang van zaken op de luchthaven van Doha als "schromelijk verontrustend" en "beledigend". De Australische vrouwen spreken van een "afschuwelijke schending van hun rechten".

Statement from Qatar: "A newborn infant was found in a trash can, concealed in a plastic bag and buried under garbage, at Hamad International Airport. The baby girl was rescued from what appeared to be a shocking and appalling attempt to kill her." #auspol https://t.co/YiYxwhamws

— Tamsin Rose (@tamsinroses) October 28, 2020

Meest gelezen
 1. Instagram @trishapaytasbackup

  Influencer geeft baby ‘bizarre’ naam: «Dit is wreed»

 2. TikTok @emersoncollins1

  Vliegtuigpassagiers moeten urenlang ‘gekreun’ uit intercom aanhoren: «Iets tussen een orgasme en braken in» (video)

 3. Fd49YWqWIAAjUjh

  Lidl moet duizenden paaskonijnen smelten na verloren rechtszaak

 4. tiktok meisje king

  Klein meisje rent doodsbang weg nadat lid van King’s guard naar haar brult: «Ocharme»

 5. Belgaimage-39349169

  In Polen stierf 249 ton vis in Oder, wetenschappers denken de oorzaak gevonden te hebben