Pupil verwijdt bij twijfelachtige beslissingen

Een studie heeft aangetoond dat onze pupillen verraden hoe zeker we zijn van onze keuzes. Wanneer we twijfelen, verwijden ze.
door
Timmy
Leestijd 1 min.

De resultaten kunnen in de toekomst leiden tot nieuwe technieken die onzekere beslissingen in het dagelijks leven op tijd detecteren. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam aangekondigd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

De proefpersonen kregen op een scherm bewegende wolken met stipjes te zien. Na ieder beeld moesten ze aangeven of de wolk sneller of trager bewoog dan de vorige. De deelnemers werden na elke keuze drie seconden in spanning gehouden terwijl een infraroodcamera hun ogen mat. En wat bleek? De pupillen van de twijfelaars werden groter.

Toekomst

"In situaties waar de juiste beslissing van groot belang is, kunnen we hopelijk ooit onzekere keuzes detecteren en de mogelijke gevolgen ervan afwenden", aldus hoofdonderzoeker Anne Urai. "Verder moeten we meer onderzoek doen naar de precieze link tussen onzekerheid en pupilgrootte om goede technieken te kunnen ontwikkelen."