Pukkelpop-organisatie reageert verbolgen op racistische incidenten

Pukkelpop-organisatie reageert verbolgen op racistische incidenten

De organisatie van het muziekfestival Pukkelpop reageert "absoluut verbolgen" op de racistische incidenten die zich tijdens het optreden van de Amerikaanse rapper Kendrick Lamar hebben afgespeeld. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, bevestigde aan Belga dat het een melding van racistische koorzangen op Pukkelpop heeft ontvangen. De Pukkelpop-organisatie zal het voorval onderzoeken en mogelijk juridische stappen ondernemen. Dat laat de organisatie weten in een persbericht. De festivalorganisatie benadrukt dat dergelijke incidenten geen plaats hebben op Pukkelpop. "Pukkelpop is een festival waar iedereen welkom is, ongeacht het geslacht, de taal, politieke overtuiging, raciale of etnische oorsprong, religie of levensbeschouwing, handicap, beperking, leeftijd of seksuele gerichtheid", luidt het. "Wij verwerpen elke vorm van fysiek of verbaal geweld, pesterijen en respectloos gedrag!"

De Pukkelpop-organisatie wil het er niet bij laten en zal een onderzoek openen. "We zullen dit voorval verder onderzoeken en bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn", klinkt het verder. "Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop!"

De incidenten werden aangekaart op de Instagram-accounts van 'callmevirgo' en 'alienpizzasarah'. De twee zwarte vrouwen vertellen er dat ze geduwd en geschopt werden, dat er drankjes naar hen gegooid werden en dat er aan hun haren getrokken werd. Op de accounts zijn ook beelden te zien van een groepje jongeren dat racistische koorzangen brengt. Daarbij zingen ze onder meer de tekst "Handjes kappen, de Congo is van ons".

De Instagram-story van de twee accounts werd massaal gedeeld en een van de vrouwen liet al weten dat ze contact zou opnemen met de politie en met Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Unia bevestigt aan Belga dat het een melding heeft ontvangen.

bron: Belga