Pukkelpop - ART United brengt kunst dichter bij Pukkelpoppers

De Pukkelpoporganisatie engageert zich samen met de kunstensector om jongeren meer in contact te brengen met kunst en erfgoed. Het project ART United geeft diverse kunstvormen een plaats op verschillende locaties op het festivalterrein. De voornaamste blikvanger is de ART Yard, waar Vlaams minister van Cultuur Lydia Peeters (Open Vld) zondag een kijkje ging nemen. De samenwerking tussen Pukkelpop, tien musea, kunstinstellingen ... moet jongeren buiten de museummuren in contact brengen met kunst en beeldcultuur. De drempel om een museum binnen te stappen, blijkt voor veel jongeren erg hoog.

De Dôme, de kunstenkoepel op het festivalterrein van vorig jaar, maakt deze editie plaats voor ART Yard, een nog grotere site tegenover het hoofdpodium. Drie curatoren zorgden voor de invulling van het project. Vooral de installatie waar festivalgangers zich kunnen wentelen in 150 kilo confetti, het gewicht van de kunstenaar, is erg populair.

Tijdens Pukkelpop kunnen bezoekers ook onder meer naar een "Concert in A.I.: The Promethean Promise", waarbij een zelflerend muziekalgoritme meerdere instrumenten tegelijkertijd kan aansturen. MetalYoga is dan weer een combinatie van pittige oefeningen op gebalde muziek.

"Kunst is rock-'n-roll", zei festivalorganisator Chokri Mahassine zondag tijdens een persmoment. "We leggen graag de focus op het geweldige cultureel erfgoed dat Vlaanderen rijk is." Op vertoon van hun Pukkelpop-polsbandje mogen festivalgangers de komende weken ook gratis naar de deelnemende musea van ART United.

"Jong geleerd is oud gedaan. We steunen dit project dan ook graag", zei Vlaams minister Lydia Peeters tijdens haar bezoek. "Dit is een perfecte symbiose van kunst, muziek en jongeren."

bron: Belga