Puigdemont geeft zich aan bij Brusselse politie

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is zich samen met zijn vier ministers gaan aangeven bij de Brusselse politie. De onderzoeksrechter en raadkamer zullen verder beslissen over zijn lot.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Carles Puigdemont is in België van zijn vrijheid beroofd. Dat meldde woordvoerder Gilles Dejemeppe van het parket van Brussel op een persconferentie. De voormalige minister-president van Catalonië was zich samen met zijn vier ministers iets na 9 uur 's morgens gaan aangeven bij de federale politie van Brussel. Zo vermeed hij de talrijke Spaanse journalisten die in de loop van de dag ter plaatse waren gekomen.

Onderzoeksrechter is aan zet

Tegen Puigdemont liep een internationaal aanhoudingsbevel dat ons land vrijdag van Spanje ontving. "In aanwezigheid van hun advocaten zijn ze officieel over het aanhoudingsbevel ingelicht", aldus Jemeppe. "Zoals de procedure het voorschrijft, heeft het parket van Brussel een onderzoeksrechter aangesteld om aan het aanhoudingsbevel uitvoering te geven."

Die onderzoeksrechter ondervroeg de Catalaan in de loop van de dag. Hij heeft de mogelijkheid om de politicus vrij te laten, aan te houden of onder voorwaarden of borgstelling vrij te laten. Zijn beslissing is nog niet bekend.

"Die voorwaarden kunnen van alles inhouden, maar zullen er vooral op gericht zijn het risico op vluchten te drukken", legt de woordvoerder uit. "Het zou kunnen dat ze telefonisch bereikbaar moeten blijven of een verblijfplaats in België moeten opgeven."

Wat de onderzoeksrechter ook beslist, het zegt niets over de vraag of Puigdemont al dan niet de Spaanse wet heeft overtreden. Dat moet de raadkamer beslissen, die daarvoor maximaal twee weken tijd krijgt. Als de beslissing valt om de ex-regeringsleden uit te leveren aan Spanje, kunnen ze binnen de twee weken beroep aantekenen. Daarna is ook nog cassatieberoep mogelijk.

"Autoritaire franquist"

De arrestatie van Puigdemont en zijn ministers lokte een felle reactie uit van PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Het zou schokkend zijn om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in de cel te steken", klinkt het. "Laten we het onafhankelijkheidsstreven bestrijden, maar democraten blijven." Hij vergelijkt de houding van de Spaanse premier Mariano Rajoy met die van een "autoritaire franquist".

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is verontwaardigd. "Wat hebben ze verkeerd gedaan? Enkel het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben. Ik stel me daar vragen bij", zei hij aan VTM. De minister vroeg zich ook af "waar Europa zit in deze".