Puerto Rico's hoogste gerecht maakt benoeming van kersverse gouverneur ongedaan

Puerto Rico's hoogste gerecht maakt benoeming van kersverse gouverneur ongedaan

In Puerto Rico heeft het hooggerechtshof woensdag de benoeming van Pedro Pierluisi als gouverneur van de Amerikaanse archipel "ongrondwettig" verklaard. Het beval hem tegen het einde van de dag zijn ambt neer te leggen. Pierluisi werd pas vrijdag ingezworen. Hij volgde Ricardo Rossello op, die na massale protesten was opgestapt. De oud-gouverneur had zich in een groepsgesprek met elf hooggeplaatste lokale (ex-)verantwoordelijken op de berichtendienst Telegram regelmatig laatdunkend uitgelaten over vrouwen en homoseksuelen.

Het Huis van Afgevaardigden van Puerto Rico keurde vorige week de benoeming van Pierluisi goed, nadat hij werd voorgedragen door Rossello en dinsdag in allerijl werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken en vicegouverneur. Hij werd vrijdag ingezworen op basis van een wet uit 2005 die vastlegt dat een vicegouverneur met de toestemming van slechts een van de twee kamers van het parlement kan worden aangesteld als regeringsleider.

De voorzitter van de Senaat, Thomas Rivera Schatz, vocht de benoeming echter aan bij het hooggerechtshof. Dat gaf hem woensdag gelijk. Het oordeelde dat de wet uit 2005 ongrondwettig is en dat een gouverneur van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden groen licht nodig heeft.

Minister van Justitie Wanda Vazquez Garced, die normaal gezien de volgende in lijn was om Rossella op te volgen maar "geen interesse" had in de functie en die ook nu wettelijk de volgende in lijn is, reageerde op Twitter al dat ze gezien "de veranderende situatie" deze keer wel bereid is om gouverneur te worden.

bron: Belga