PS en sp.a waarschuwen voor splitsing vakbonden

PS en sp.a waarschuwen voor splitsing vakbonden

Sp.a en PS waarschuwen in een gezamenlijke oproep voor de risico's van een splitsing van de vakbonden. Als de nationale organisatie van de sociale partners onderuit gaat, "kan dit zware gevolgen hebben voor het land en voor de sociale vooruitgang", klinkt het. Ze zinspelen zelfs op een splitsing van het land. Volgens de socialisten blijft België bestaan dankzij de collectieve solidariteit via de sociale zekerheid, weliswaar samen met de wil van een meerderheid van de bevolking om het land te behouden. "Het blijft ook bestaan door de kracht van de sociale partners, die op nationaal vlak zijn georganiseerd. Als deze organisatie onderuit gaat, kan dit zware gevolgen hebben voor het land en voor de sociale vooruitgang."

De oproep gaat uit van Kamerfractieleiders Meryame Kitir en Laurette Onkelinx. Samen roepen zij op om verdeeldheid te vermijden onder wat ze de "progressieve krachten" noemen. Enkel hand in hand kan de ongelijkheid en het "schandalige achteruitgangsbeleid" van de regering worden bestreden, waarschuwen ze.

Inspanningen zijn dus nodig om eendrachtig te blijven. Inspanningen van de enen "om beter de soms moeilijkere realiteit in een ander gewest in te schatten", en van de anderen "om zogenaamde wilde acties te vermijden, die het Noord/Zuid-vakbondsfront verdelen".

De socialisten hebben tot slot een sneer klaar voor rechts én extreem-links. "Rechts, dat krachtige en pijnlijke maatregelen nodig vindt, die in realiteit slechts de toepassing zijn van conservatieve recepten uit het verleden. En extreem-links, dat alle sociale vooruitgang in ons land ontkent en hoopt dat de verrotting van de situatie een communistische revolutie zal mogelijk maken."

bron: Belga