Proximus League - Voormalig Antwerp-voorzitter Eddy Wauters ziet "gerechtigheid"

Tweedeklasser FC Antwerp moet bijna vijf miljoen euro terugbetalen aan zijn oud-voorzitter Eddy Wauters. Dat heeft de Arbitragecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) zaterdagmiddag beslist. Wauters claimde zo'n vijf miljoen euro van FC Antwerp, omdat hij dat bedrag tijdens zijn voorzitterschap (1969-2012) in de club geïnvesteerd zou hebben. Het nieuwe bestuur van "The Great Old", onder leiding van Wauters' opvolger Jan Michel, had zijn twijfels over het genoemde bedrag, waarop Wauters naar de Arbitragecommissie trok. Na een juridische strijd van bijna drie jaar geeft die commissie Wauters gelijk. Antwerp wordt veroordeeld tot het betalen van 4.988.409,23 euro aan zijn ex-voorzitter.

Wauters zat na het verdict met dubbele gevoelens. "Er is gerechtigheid, dus ik ben ergens wel tevreden. De uitspraak was ook geen verrassing, het gaat wel om mijn eigen geld hé", reageerde Wauters op zijn typische stijl. "Ik heb daarvoor een advocaat moeten aannemen, dus heb geld betaald om mijn eigen geld te krijgen. Nochtans wist heel Antwerp dat ik dat bedrag in de club heb gestoken. Gedurende drie jaar heb ik tijd gestoken in dit dossier, intussen moest ik alle kritiek gewoon slikken. Het huidige Antwerp wilde me bestelen, maar als ze nu gewoon het geld betalen, is er geen probleem. Ook niet voor de toekomst van de club."

Wauters legt opnieuw bewarend beslag op het subsidiegeld (900.000 euro) dat de stad Antwerpen wilde geven voor de verbouwing van tribune 1 in het Bosuilstadion. Omdat niet zeker was of Wauters nog geld moest krijgen van Antwerp, besliste de rechter dat Wauters zijn bewarend beslag op de subsidies moest opheffen. Na de uitspraak van de Arbitragecommissie kan de ex-voorzitter van Antwerp de subsidie echter opeisen.

Antwerp is leider in tweede klasse en hoopt een licentie te krijgen voor zowel 1A en 1B, maar dan moet ook het financiële plaatje kloppen. Bovendien loopt de uitbouw van het stadion vertraging op, omdat Wauters opnieuw beslag legt op de subsidie van de stad Antwerpen. "Het spreekt voor zich dat de uitkomst niet was zoals verwacht. We zijn zeer ontgoocheld. We hadden met Wauters afgesproken dat hij de helft van zijn vordering zou krijgen, maar dat is plots niet meer van tel", reageerde voorzitter Michel, die bekijkt of er andere juridische stappen mogelijk zijn. "De zaak wordt intern besproken met onze juristen. We zullen daarna wel zien. Eén ding is zeker: Antwerp slaat zich hier wel doorheen. We hebben al moeilijkere momenten gekend en bestaan na 135 jaar nog steeds."

Wauters nam op 20 maart 1969 het voorzitterschap bij FC Antwerp op. Onder zijn bewind promoveerde The Great Old een jaar nadien opnieuw naar de eerste voetbalklasse. Na jaren vol ups and downs veroverde Antwerp in 1992 de Beker van België, de eerste prijs in 35 jaar. In het daaropvolgende seizoen speelde de oudste club van het land ook de finale in de Europese Beker voor Bekerwinnaars, maar daarin bleek het Italiaanse Parma (3-1) te sterk. In 1998 degradeerde Antwerp na 28 jaar in de eerste klasse, maar twee jaar later maakte het zijn comeback op het hoogste niveau. De glorie van weleer bleef echter uit en in 2004 moesten de Antwerpenaren opnieuw aan de bak in de tweede klasse, waar het tot op heden tevergeefs op zoek gaat naar de promotie. Sinds de degradatie verkeerde The Great Old in financiële problemen. In het seizoen 2011-2012 gaf de investeringsgroep rond Jos Verhaeghen de club een financiële injectie. Hoewel voorzitter Wauters een eerste stemmingsronde vermijdde, kwam er op 9 januari 2012 een einde aan het 42 jaar lange voorzitterschap van Wauters. Jan Michel was zijn opvolger.

.

bron: Belga