Proximus League - Forfaitnederlaag voor Roeselare bevestigd, Virton officieel op kop

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft donderdag de forfaitoverwinning van Virton op het veld van Roeselare bevestigd. Het tuchtorgaan ziet geen reden om het competitieduel opnieuw te laten spelen. Virton krijgt drie punten en klimt vlak voor de cruciale wedstrijd tegen OH Leuven naar de eerste plaats in de Proximus League (1B). KSV Roeselare werd op 10 september failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank van West-Vlaanderen. Dat was het gevolg van een openstaande schuld van ruim 28.000 euro. Die werd betaald, maar volgens de aangestelde curator was die betaling onwettig. Roeselare tekende verzet aan tegen het faillissement en haalde ook zijn gram. Tussen de verklaring en de opheffing van het faillissement moest echter de competitiewedstrijd Roeselare-Virton afgewerkt worden. De curator liet niet toe dat die match gespeeld werd. De Pro League zocht nog naar een nieuwe datum voor die match, maar de voorgestelde data pasten Virton niet en dus verloren de West-Vlamingen met forfaitcijfers.

KSV Roeselare tekende tegen dat forfait beroep aan in de hoop de wedstrijd alsnog te kunnen spelen. De West-Vlamingen haalden overmacht aan als voornaamste reden om een replay te eisen. Maar de Geschillencommissie Hoger Beroep gaat niet mee in dat verhaal. "De curator was op het moment van het failliet de enige rechtsgeldige vertegenwoordiger van Roeselare. Hij opteerde voor een forfait. Daarom is er geen reden om de wedstrijd Roeselare-Virton alsnog te laten doorgaan", luidde het vonnis.

Virton krijgt er net voor de slotspeeldag van de eerste periode dus drie punten bij en wordt nu ook officieel leider in 1B met 27 punten. Eerste achtervolger OH Leuven verzamelde 25 punten. De wedstrijd van vrijdagavond tussen OH Leuven en Virton, de eerste twee in de Proximus League, moet beslissen wie de eerste periode in 1B wint. Omdat er nog een beslissing genomen moet worden over OHL-Union (gestaakt door stroompanne), doen beide clubs er best aan die topper te winnen. Een zege levert altijd de periodetitel op. Door het vonnis is nu ook Union Saint-Gilloise, dat nog een waterkans had op de eerste periodetitel, definitief uitgeteld.

Roeselare kan nog in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), en ook OHL kan als belanghebbende partij nog derdenverzet aantekenen. Geen van beide procedures werkt opschortend.

bron: Belga