Provinciegouverneurs en ziekenhuizen trekken aan alarmbel

De tien Belgische provinciegouverneurs vragen samen dat het Overlegcomité vroeger samenkomt om verdere federale maatregelen te nemen. Ook willen de gouverneurs sneller inzetten op de boosterprik. Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) vraagt tegelijkertijd om «de besmettingskraan dicht te draaien».

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Gisteren vond de nationale crisiscel plaats, bijgewoond door alle gouverneurs. Daar werd besproken welke maatregelen er genomen moeten worden om de vierde coronagolf in te dijken. De gouverneurs willen vooral een lappendeken aan maatregelen vermijden. Daarom pleiten ze voor algemene federale maatregelen. Daarvoor zou het Overlegcomité vroeger moeten samenkomen dan gepland. Ook willen de gouverneurs een versnelde uitrol van de boosterprik.

Bedden gesloten

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) verspreidde intussen een video waarin artsen en andere medewerkers de bevolking oproepen om «de besmettingskraan dicht te draaien». Alleen door de viruscirculatie naar beneden te krijgen, kan nog worden voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken, klinkt het. «Daarom vragen we met héél ons hart: beperk je contacten. Draag een masker correct, dus ook over je neus. Was je handen en ventileer. Hou afstand. Laat je testen bij klachten. En laat je vaccineren. Zo heb je tot 14 keer minder kans dat je onnodig op intensieve zorg terechtkomt.» ZNA moest de voorbije dagen naar eigen zeggen verschillende bedden tijdelijk sluiten door een gebrek aan beschikbare medewerkers vanwege de vierde coronagolf.

Besmettingsgolf in scholen

Tussen 14 en 20 november werden er dagelijks gemiddeld 15.890 besmettingen vastgesteld, een stijging met 54% in vergelijking met de week voordien. In diezelfde periode werden er elke dag gemiddeld 107.000 testen afgenomen (+32%). De positiviteitsratio voor België bedraagt 15,6% (+2%). Het reproductiegetal klokt af op 1,13 (-1%), wat betekent dat de epidemie nog aan kracht toeneemt. Er liggen op dit moment 656 COVID-patiënten op intensive care (+18%), het hoogste aantal sinds 12 mei.

Het aantal besmettingen bij leerlingen in het Vlaamse onderwijs is tussen 8 en 21 november gestegen met 58% ten opzichte van de twee weken ervoor. Maar liefst 21.162 leerlingen testten positief.