Protesten in Congo eisen slachtoffers

Protesten in Congo eisen slachtoffers

Eergisteren bleef het tegen de verwachtingen in nog relatief kalm in Congo, maar gisteren waren er in verschillende steden protesten. De onrust in Congo smeult al een hele tijd. De ambtstermijn van Kabila liep in de nacht van 19 op 20 december af, maar hij wil van geen wijken weten.

Nieuwe regering

Gisteren kondigde hij een nieuwe regering aan. Die regering is het resultaat van een akkoord dat Kabila in oktober sloot met een deel van de oppositie. De nieuwe premier, Samy Badibanga, en verschillende ministers behoren tot de oppositie. De grootste oppositiebeweging, verzameld in de Rassemblement van Etienne Tshisekedi, gaat niet akkoord met die overgangsregering. Ze zien er een manoeuvre in van het regime om Kabila langer aan de macht te houden. De overgangsregering zou verkiezingen voorbereiden tegen 2018. Veel hoop is intussen gevestigd op de verzoeningsgesprekken onder leiding van de machtige Congolese bisschoppen.

Traangas

Intussen zette de politie traangas in tegen betogers die in de hoofdstad Kinshasa op straat kwamen. In de stad waren ook schoten te horen. Volgens onbevestigde ooggetuigenberichten zijn daarbij drie mensen omgekomen en vijf anderen gewond geraakt.

In Congo's tweede grootste stad, Lubumbashi, ging het ook hard tegen onzacht tussen betogers en politie. Ook in de oostelijke stad Oicha kwam het tot geweld, aldus mensenrechtenactivist Jean-Paul Ngahangondi. In Goma, ook in het oosten, werden maandag al tientallen mensen opgepakt.