Protestactie gesloten centrum Steenokkerzeel: 100 personen opgepakt

Bij de protestactie aan het gesloten centrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel heeft de politie woensdag 100 mensen opgepakt. Dat meldt de burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (N-VA). Bij die opgepakte personen bevond zich ook een cameraploeg van de RTBF, die weliswaar na korte tijd werd vrijgelaten. "Aan de personen met cameramateriaal werd herhaaldelijk en vriendelijk gevraagd om de site te verlaten", zegt de burgemeester daarover. "Geen enkele persoon die in het bezit was van cameramateriaal identificeerde zich met een perskaart." Verschillende tientallen actievoerders hielden een protestactie aan het gesloten centrum, om te protesteren tegen de bouw van vijf aparte woonunits voor gezinnen.

"Wij staan open voor betogingen", zegt burgemeester Ryon. "Iedere aanvraag tot manifestatie, mits het maken van afspraken ter vrijwaring van de openbare orde, wordt gefaciliteerd. Maar er is deze keer met veiligheidsnormen gespeeld, zowel voor het personeel, de bewoners in de centra, als de arbeiders die op de werf aan het werk waren. Daarnaast hebben de gebouwen ook schade geleden omdat ze met een 40-tal personen onrechtmatig de daken hebben beklommen."

Ondanks de toegang tot de werf voor arbeiders blijft de site immers een repatriëringscentrum zonder toegang voor onbevoegden en de actievoerders zijn tegen de wil in van de arbeiders binnengestormd en hebben het domein bezet, aldus nog de burgemeester. "Eens ze binnen waren, hebben zij de poorten achter zich gesloten en zijn in groep op de daken gaan staan. Zij hadden ook betonnen olievaten waaraan zij zich hebben vastgeketend."

"De voorbereide actie van vandaag, waarbij manifestanten zich vastketenden, daken beklommen en daarbij schade aanbrachten, de rust in de asielcentra verstoorden en geen enkel gevolg gaven aan de vraag van de politie om de site vrijwillig te verlaten, noopte de burgemeester en politie tot een tussenkomst. Die ontzetting is op een rustige manier is verlopen. Geen enkele aangehouden persoon werd langer dan noodzakelijk van zijn vrijheid beroofd."

bron: Belga