Prominenten nemen afscheid van kardinaal Danneels

Prominenten nemen afscheid van kardinaal Danneels

Voor de uitvaart van kardinaal Godfried Danneels zijn vandaag verschillende prominenten naar Mechelen afgezakt. Ze roemen Danneels vooral voor zijn talent om te communiceren en noemen hem een minzame en vriendelijke man. Danneels overleed vorige week op 85-jarige leeftijd. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) kwam als eerste aan bij de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. "Kardinaal Daneels is zo lang de leider van de katholieke kerk geweest en hij heeft dat op een bijzondere wijze gedaan", zei De Crem. "Hij wist goed wat leefde bij de mensen en kon alles ook in mensentaal verwoorden. Hij had een luisterend oor en wist heel goed waar hij naartoe wilde. Tijdens operatie Kelk ging hij door een pijnlijke periode waarin hij ook vaak eenzaam was. Zijn boodschap was er steeds een van waarde en waarin naastenliefde de belangrijkste ondertoon had."

Rik Torfs, kerkjurist en voormalig rector van de KU Leuven, vindt zijn komst naar de begrafenis "het laatste wat ik nog voor hem kan doen". "Ik ken hem al van in de jaren zeventig, bij zijn bisschopswijding. Nu kunnen we alleen maar nadenken over wie hij was en voor hem bidden."

Torfs was het niet altijd met Danneels eens en dat leidde soms tot discussies. "Mogelijke conflicten liggen zowel bij hem als bij mij", zegt hij. "Danneels had wel de kunst om te kunnen communiceren met de nieuwe wereld, maar heeft niet kunnen verhinderen dat Vlaanderen geseculariseerd is. Mijn dierbaarste herinnering aan hem was er op de luchthaven in Italië na de nieuwe pauswijding. Toen kwam hij naar me toe om zich te excuseren voor ruzies in het verleden. Dat kwam onverwacht maar deed wel deugd."

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ontmoette Danneels vooral toen Bracke nog journalist was. "Ik heb hem veel geïnterviewd en dan was er steeds een voorgesprek en vooral een nagesprek", zegt hij. "Ik heb een warme herinnering aan hem. Hij kon een beetje afstandelijk zijn maar ik denk dat ik toch een beetje door dat schild ben geraakt."

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die ook bevoegd is voor erediensten, noemt Danneels een cerebrele, intelligente man. "De ratio was zeer belangrijk voor hem, meer dan de emotie. Hij is een belangrijke stem geweest die ook in Rome werd gehoord", besluit hij.

bron: Belga