Profiel Sophie Dutordoir: van Italiaanse specialiteiten naar CEO van de spoorwegen

Profiel Sophie Dutordoir: van Italiaanse specialiteiten naar CEO van de spoorwegen

De NMBS heeft een nieuwe baas: Sophie Dutordoir. De naam stond al een tijdje bovenaan de lijst van kandidaten voor de functie. Haar benoeming liet op zich wachten, vooral omdat N-VA in ruil voor Dutordoir, die een CD&V-stempel draagt, extra invloed wou in de raad van bestuur. Vrijdag was de puzzel na enkele maanden van onderhandelen compleet.

Dutordoir leerde het politieke klappen van de zweep kennen op drie verschillende CVP-kabinetten. Daar werkte ze tussen 1984 eerst als woordvoerder en later als adviseur van de eerste minister.

In 1990 stapte ze over naar de bedrijfswereld en ging aan de slag bij het energiebedrijf Electrabel, nu Engie Electrabel. Na een korte omweg als gedelegeerd bestuurder van het gastransportbedrijf Fluxys, kwam ze in 2009 aan het hoofd van Electrabel.

Haar tijd bij het energiebedrijf kwam in 2013 tot een einde, nadat Dutordoir zelf voor "een andere professionele richting" koos. Dat bleek een avontuur als zelfstandige te zijn. In het Vlaams-Brabantse Overijse stichtte ze de Italiaanse delicatessenzaak ‘Poppeia'.

Dutordoir volgt Jo Cornu op. Hij was sinds november 2013 baas van de NMBS, maar gaf eind april al aan zijn mandaat voortijdig te willen afgeven.