Proficiat, je hebt enkel mannen in je panel!

Proficiat, je hebt enkel mannen in je panel!

Op de website speakerdiversity.com hebben intussen 139 populaire sprekers de belofte geuit om nee te zeggen tegen mannelijke panels. Het initiatief kwam van vijf Australische wetenschappers die behoren tot de usual suspects op conferenties overal ter lande. Een van hen, Jason Fox, zei aan de krant Sydney Morning Herald dat hij regelmatig aanbiedingen afwijst als blijkt dat er geen vrouwen op het spreekgestoelte mogen plaatsnemen. "Dat is ronduit lui, belachelijk en komt de kwaliteit van het debat niet ten goede", zei hij.

Elders op het wereldwijde web bestaan gelijkaardige initiatieven om old boys' networks te ontmantelen. Zo heeft de site The Pledge al 564 mensen verzameld die plechtig zweren om geen deel uit te maken van male-only panels. Ook de site 'Say no to #ManPanels' verzamelde al heel wat namen.

Het online-initiatief 'Congrats you have an all-male panel' kiest dan weer voor de beproefde methode van 'naming and shaming'. De site verzamelt affiches van evenementen die je gerust als een sausage fest kan bestempelen. Sommigen bakken het wel erg bruin, zo organiseerde PayPal een evenement over vrouwen op de werkvloer zonder... vrouwen.

@PayPal: Hmm #GenderEquality event no women on the panel, what shall we do? A: Make it pink, they'll never notice! pic.twitter.com/S6K0NjC70B

— Josh Dhaliwal ??? (@joshdhaliwal) April 22, 2016

Ook de Leuvense studentenvereniging Politika krijgt een veeg uit de pan voor haar toekomst zonder vrouwen.