Procureur-generaal wil 'burgerinfiltranten' in strijd tegen terreur

Procureur-generaal wil 'burgerinfiltranten' in strijd tegen terreur

Brussels procureur-generaal Johan Delmulle pleit ervoor om burgerinfiltranten in te zetten in de strijd tegen het terrorisme. Volgens de procureur-generaal is het immers zeer moeilijk om politieagenten te laten infiltreren in het zeer gesloten en achterdochtige terroristische milieu en is een dergelijke politie-infiltratie vaak te tijdrovend. Dergelijke burgerinfiltranten zouden ook misdrijven mogen begaan. Daarnaast pleit procureur-generaal Delmulle ook voor een wettelijke regeling voor spijtoptanten. Volgens de procureur-generaal zijn er voldoende materiële strafwetten om de strijd met het terrorisme aan te gaan maar is er op het vlak van de procedures en de onderzoeksmethodes wel nog één en ander mogelijk. Zo pleit hij voor een uitbreiding van de termijn van vrijheidsberoving van 24 naar 48 uur, en zelfs tot 72 uur voor terroristische misdrijven.

Mensen die niet verdacht worden van een misdrijf preventief opsluiten, vindt de procureur-generaal geen goed idee. "Maar essentiëler is te beschikken over een goede informatiepositie in de strijd tegen het terrorisme", klinkt het. Daarvoor zijn volgens procureur-generaal Delmulle burgerinfiltranten nodig. Politiemensen laten infiltreren kan immers zeer moeilijk en tijdrovend zijn en het gebruik van informanten is ook onvoldoende, vindt de procureur.

"Een burgerinfiltrant zou directe en actieve bijstand moeten kunnen leveren aan de opsporing en in welbepaalde omstandigheden welbepaalde strafbare feiten moeten kunnen plegen om zijn informatiepositie te behouden, of om het welslagen van zijn opdracht of de veiligheid van personen te verzekeren. Uiteraard zou bij de federale politie en het openbaar ministerie een sluitend controlesysteem moeten worden in plaats gesteld."

Procureur-generaal Delmulle vindt ook dat er werk moet gemaakt worden van een regeling voor spijtoptanten. "Ik wil wel dubbel onderlijnen dat evenveel en eigenlijk meer heil moet worden verwacht van maatregelen ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot gewelddadig extremisme of terrorisme", besluit de procureur-generaal.

bron: Belga