Proces tegen Weinstein ten gronde gestart

Proces tegen Weinstein ten gronde gestart

In New York is vandaag het inhoudelijke proces gestart tegen de vroegere filmmagnaat Harvey Weinstein. Rechter James Burke opende de zitting waarop de aanklagers en de verdediging hun openingspleidooi houden. In het proces tegen de 67-jarige gevallen Hollywood-mogul draait het om vijf aanklachten. Een vrouw beschuldigt Weinstein van verkrachting in 2013, een andere zegt dat hij haar in 2006 tot orale seks heeft gedwongen. Bij een veroordeling riskeert hij levenslange gevangenis. Alle twaalf juryleden moeten akkoord zijn met een veroordeling.

De voorbije jaren hebben meer dan tachtig vrouwen, onder wie ook toonaangevende actrices zoals Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie, Weinstein van seksuele aanrandingen beticht en daarmee de #MeToo-beweging op gang gebracht.

Burke vertelde de jury dat het proces geen referendum is omtrent die beweging of vrouwenrechten. De jury mag enkel beslissen op grond van de ter zitting voorgelegde bewijzen.

Naar verwachting zal het proces meer dan een maand duren.

Gearresteerd in mei 2018, heeft Weinstein herhaaldelijk gezegd dat de seksuele contacten met wederzijdse instemming waren. De man is onlangs ook in Los Angeles in staat van beschuldiging gesteld voor verkrachting en seksuele aanranding.

bron: Belga