Proces tegen Trump gaat naar Senaat: "Weinig kans op veroordeling"

Proces tegen Trump gaat naar Senaat: "Weinig kans op veroordeling"

Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de aanklacht tegen oud-president Donald Trump persoonlijk aan de Senaat bezorgd. Op die manier gaat het tweede impeachment-proces tegen Trump formeel van start. Of men aan een twee derde meerderheid geraakt om Trump te veroordelen, is hoogst onzeker.

Het proces tegen Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, begint pas in de week van 8 februari zodat diens verdediging zich voldoende kan voorbereiden.

De leiders van het Huis brengen de aanklacht persoonlijk naar de Senaat.

De negen zogeheten impeachment-managers van het Huis van Afgevaardigden presenteerden maandagavond (plaatselijke tijd) aan de Senaat de aanklacht tegen Trump. Hij wordt er door een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van beschuldigd zijn aanhangers te hebben aangezet tot een opstand. Bij veroordeling zou Trump zich niet meer verkiesbaar kunnen stellen, wat zijn politieke carrière de facto zou beëindigen.

Geen prioriteit voor Biden

Maandag werd bekend dat niet opperrechter John Roberts, die de leiding had over het eerste impeachment-proces tegen Trump, maar de Democratische senator Patrick Leahy het proces zal voorzitten. Leahy is als oudste senator van de grootste partij de waarnemend voorzitter van de Senaat. Die zit van oudsher impeachment-processen tegen oud-presidenten voor.

Patrick Leahy moet de afzettingsprocedure in goeie banen leiden - Foto AFP / B. Smialowski

President Joe Biden, die liever vooral aandacht besteedt aan de aanpak van de corona-epidemie en het economisch herstel in de VS, liet vorige week al duidelijk weten dat hij zich niet met het impeachment-proces zal bemoeien. Zijn woordvoerster Jen Psaki zei dat de president "het aan de Democraten en de Republikeinen in de Senaat zal laten om te beslissen hoe ze de vorige president ter verantwoording roepen".

Patriot Party

Om Republikeinse senatoren die neigen naar een veroordeling van Trump, schermt de oud-president met het idee om een eigen partij op te zetten, met als naam Patriot Party.

Het aantal gewillige Republikeinse senatoren zal vermoedelijk niet groot zijn. Volgens een telling van de Washington Posthebben 28 van de 50 Republikeinse senatoren zich al publiekelijk tegen een veroordeling van Trump uitgesproken. Als er daar nog zes bijkomen zijn ze al met de benodigde 34.