Proces Sanda Dia loopt opnieuw vertraging op na wrakingsverzoek: «Dient tot niets dan tijd winnen»

Proces Sanda Dia loopt opnieuw vertraging op na wrakingsverzoek: «Dient tot niets dan tijd winnen»
Belga / E. Lalmand

De wraking, een procedure die de objectiviteit van de rechter moet beoordelen, zou er gekomen zijn omdat de rechter zijn griffier vorige vrijdag de opdracht heeft gegeven om alle 35 advocaten in de zaak op de hoogte te brengen dat maandag gezegd zou worden dat de zaak voor behandeling klaar zou zijn. Een van de advocaten had nog geopperd bijkomende onderzoeksdaden te vragen, maar daar werd niet op ingegaan. Daarom besloot meester Van Cauter een wrakingsverzoek neer te leggen.

Volgens advocaat Sven Mary, die de familie van Sanda Dia in dit dossier vertegenwoordigt, is dit louter een vertragingsmanoeuvre om de zaak over het gerechtelijk verlof te tillen. «Ik heb de grote indruk dat het tot niets zal dienen, behalve weer eens een 2 à 3-tal weken tijd te winnen. Het gaat al sinds 4 september van vorig jaar over tijd kopen. Maar ze mogen nog zoveel weken of maanden kopen als ze willen, de gerechtigheid komt eraan», aldus Mary in VRT NWS. «Ik vermoed dat het wrakingsverzoek gaat over het feit dat de griffier alle advocaten vrijdag heeft gebeld om te zeggen dat de zaak behandeld zou worden. Dat wil zeggen minstens aangevat. Als dat een reden is tot wraking, dan komen er in de volgende weken heel wat wrakingsverzoeken binnen.»

«Ik neem het woord voor deze mensen omdat meneer Dia niets verkeerds wil zeggen. We zijn vandaag 2 jaar en 7 maanden verder na het overlijden van Sanda Dia. Vandaag was een eerste stap in de richting van rechtvaardigheid. Ik moet hier toch niet uitleggen wat het verlies van een dochter of een zoon, broer of schoonzoon betekent. Hij wil niet reageren want hij is boos, zegt hij.»

Bij het verlaten van de rechtbank wou advocaat Van Cauter geen commentaar geven.

Uitstel

Het wrakingsverzoek heeft als resultaat dat het proces opnieuw wordt uitgesteld. Op 28 juni wordt de zaak verder behandeld. De rechter zal dan zelf antwoorden of ze in zal gaan op het wrakingsverzoek of niet.